MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 446
Vizita în România a șefului Statului Major al Apãrãrii din Macedonia de Nord

Șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu omologul sãu din Macedonia de Nord, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, în cadrul vizitei pe care acesta o efectueazã în România, în perioada 14-18 noiembrie.



 



Discuțiile au vizat intensificarea cooperãrii în format bilateral și aliat, precum și aspecte de interes comun privind securitatea Balcanilor de Vest. Având în vedere legãtura intrinsecã dintre regiunea Mãrii Negre și spațiul balcanic, cei doi șefi ai Apãrãrii au subliniat cã stabilitatea în Balcanii de Vest reprezintã o prioritate strategicã. De asemenea, în contextul mãsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și apãrare în Europa, luate ca rãspuns la invazia Federației Ruse în Ucraina, cei doi oficiali militari au analizat arhitectura defensivã actualã a flancului estic aliat.



 



Creșterea oportunitãților de instruire este o prioritate pentru cele douã armate, urmãrindu-se creșterea coeziunii și interoperabilitãții. Generalul Daniel Petrescu i-a mulțumit omologului sãu pentru decizia Macedoniei de Nord de a disloca în România un detașament de militari, contribuție care demonstreazã solidaritatea aliatã pentru apãrarea unitarã a flancului estic. „În curând, structura Brigãzii Multinaționale de Sud-Est va avea în compunere și o subunitate din Macedonia de Nord. Vom avea nu doar o creștere a relevanței multinaționale a marii unitãți, ci și o creștere a ponderii activitãții de Întãrire a Vigilenței NATO în țara noastrã. În plus, interesul pentru o consistențã sporitã a instruirii comune va fi atins prin conexarea pregãtirii viitoare a detașamentelor rotaționale din Macedonia de Nord cu instruirea militarilor români”, a afirmat șeful Apãrãrii din România.



 



În plan bilateral, relațiile dintre cele douã armate s-au concretizat, în special, în domeniul învãțãmântului militar.  Însã relații excelente de cooperare se înregistreazã constant între militari din România și din Macedonia de Nord în misiunea NATO din Kosovo (KFOR) și în misiunile UE din Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA) și Republica Centrafricanã (EUTM RCA). În context regional, relațiile de cooperare dintre cele douã țãri se manifestã în cadrul inițiativelor Balkan CHODs Forum (Conferința șefilor statelor majore ale apãrãrii din statele din Balcani pe probleme de cooperare militarã) și SEDM Ministerial (Reuniunea miniºtrilor apãrãrii din Europa de Sud-Est), respectiv în formatul operațional SEEBRIG (Brigada din Europa de Sud-Est).



 



Programul delegației militare conduse de generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski include participarea la Conferința internaționalã Gândirea Militarã Româneascã (15 noiembrie), vizite la unitãți militare din garnizoanele Caracal și Craiova (16 noiembrie) și la sediile Statelor Majore ale Forțelor Terestre, Aeriene și Navale, respectiv la Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est din București (17 noiembrie).