MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 73
Sistemul Informatic de Telemedicinã al Apãrãrii

Ministerul Apãrãrii Naționale în parteneriat cu Spitalul Universitar de Urgențã Militar Central „Dr. Carol Davila” și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale anunțã începerea proiectului cu titlul „Eficientizarea și îmbunãtãțirea calitãții serviciilor oferite de rețeaua medicalã militarã prin crearea la nivel național a unui sistem integrat de comunicații, arhivare și prelucrare a investigațiilor medicale multimedia (MILMACS), în cadrul Sistemului Informatic de Telemedicinã al Apãrãrii (SITA)”, cod SMIS 154595.



 



 Proiectul MILMACS își propune îmbunãtãțirea calitãții și eficienței serviciilor medicale acordate în cadrul rețelei medicale a MApN, prin dezvoltarea unei soluții complete de management al fluxului de imagini, videoclipuri și documente medicale multimedia rezultate în urma investigațiilor medicale de care beneficiazã pacienții spitalelor militare.



 



 Proiectul va fi implementat în cele 14 unitãți medico-militare din subordinea Ministerului Apãrãrii Naționale, fiind dezvoltat în beneficiul pacienților care solicitã servicii medicale și al cadrelor medicale și pacienți de zi cu zi care solicitã servicii medicale.



 



Principalele rezultate urmãrite prin implementarea proiectului vizeazã:



a) colaborarea eficientã și cu ușurințã între specialiștii din domeniul sãnãtãții, prin instrumentele puse la dispoziție de sistem, precum și  stocarea documentelo medicale și informațiilor sensibile într-o manierã care sã asigure securitatea și siguranța lor;



b) asigurarea unor capacitatãți de întâlnire virtualã în timp real, colaborativã, pentru medicii și specialiștii din domeniul medical în cadrul consultațiilor pe care le acordã;



c) asigurarea accesului pacienților, din orice locație, la Registrul Electronic Medical Multimedia, pentru a-și putea vizualiza rezultatele investigațiilor proprii, indiferent de unde au fost efectuate acestea în rețeaua sanitarã militarã, inclusiv pentru a le putea pune la dispoziția altor specialiști, în conformitate cu prevederile legale privind „a doua opinie”;



d) includerea în cadrul sistemului a unor aplicații de telemedicinã care utilizeazã tehnologii de imagisticã și multimedia specifice unor domenii medicale cum ar fi medicina de urgențã, tele-mamografia, tele-radiologia, tele-dermatologia, tele-neurologia, tele-EEG, tele-AVC, tele-cardiologia, tele-oftalmologia sau tele-oncologia;



e) utilizarea platformei sistemului ca o resursã bogatã pentru studii clinice de cercetare, precum și în scopuri academice.



 



Perioada de implementare a proiectului este de 11 luni, respectiv între data 31 ianuarie 2023 și data 31 decembrie 2023, aceasta cuprinzând și perioada de desfãșurare a activitãților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.



 



Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritarã II, Prioritatea de investiții 2c. - Consolidarea aplicațiilor TIC pentru e-guvernare, e-învãțare, e-incluziune, e-culturã, e-sãnãtate, Obiectiv specific OS 2.4 - „Creșterea gradului de utilizare a internetului”, iar valorarea totalã a acestuia este de 148.000.602,50 lei din care 141.697.370,43 lei reprezintã valoarea eligibilã nerambursabilã din fonduri europene (FEDR/FC/FSE/ILMT) și din Bugetul Național. 



             



Coordonator de proiect, Codrin-Dumitru MUNTEANU. Informații suplimentare se pot obține la adresa de e-mail: finantare_externa@mapn.ro,  telefon: 0213 118 773.