MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 96
Convorbiri oficiale ale ministrului apãrãrii naționale cu omologul de la Chișinãu

Ministrul apãrãrii naționale, Angel Tîlvãr, a efectuat joi, 23 martie, o vizitã în Republica Moldova, în cadrul delegației oficiale conduse de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucã. Cu acest prilej, ministrul Tîlvãr a avut o întrevedere bilateralã cu omologul moldovean, Anatolie Nosatîi.



 



În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de intensificarea cooperãrii bilaterale, inclusiv în combaterea efectelor rãzboiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care afecteazã în plan multidimensional Republica Moldova.



 



Totodatã, a fost reiteratã susținerea deplinã a României pentru avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, precum și importanța participãrii la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apãrãrii din Europa de Sud-Est (SEDM), format în care România va exercita președinția începând cu a doua jumãtate a acestui an, pânã în 2024.



 



„Reiterez, și cu aceastã ocazie, susținerea pe care România o asigurã în cadrul mecanismelor Uniunii Europene pentru creșterea fondurilor alocate prin Facilitatea Europeanã pentru Pace, atât pentru consolidarea rezilienței, cât și pentru dezvoltarea capabilitãților de apãrare ale Republicii Moldova”, a declarat ministrul Angel Tîlvãr. În context, oficialul român a prezentat contribuția activã a țãrii noastre în sprijinul Republicii Moldova în cadrul Inițiativei NATO pentru Dezvoltarea Capacitãții de Apãrare.



 



„Doresc sã reconfirm angajamentul României ca partener de încredere al Republicii Moldova, precum și sprijinul în demersurile de realizare a unor capabilitãți defensive credibile și moderne de cãtre Forțele Armate ale Republicii Moldova”.



 



În același timp, au fost apreciate demersurile Guvernului de la Chișinãu de a contribui la misiunile de menținere a pãcii sub egida ONU și UE.



 



Cei doi oficiali au decis continuarea dialogului la nivel înalt, inclusiv în cadrul urmãtoarei reuniuni a Comisiei militare mixte româno-moldovene, ce va avea loc în România, în perioada imediat urmãtoare.