MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 106
Întrevederi ale ministrului român al apãrãrii cu președinții comisiilor de apãrare din Congresul SUA

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectueazã în Statele Unite ale Americii, ministrul apãrãrii naționale, Angel Tîlvãr, a avut programate joi, 30 martie, la Capitoliu, întâlniri cu președinții comisiilor Forțelor Armate din Senat și Camera Reprezentanților, senatorul Jack Reed, respectiv congresmanul Mike Rogers.



 



Agenda de lucru a cuprins discuții privind situația de securitate la Marea Neagrã și sprijinul acordat Ucrainei, în contextul invaziei ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse în Ucraina, perspectiva cooperãrii bilaterale și a consolidãrii posturii forțelor SUA pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, precum și eforturile de modernizare și dezvoltare a infrastructurii în România, aliniate programelor de cooperare cu SUA, având în vedere angajamentele naționale pe palierul alocãrilor bugetare pentru apãrare.



 



Oficialul român a salutat împlinirea a trei decenii de la lansarea „State Partnership Program”, platformã care a asigurat dezvoltarea progresivã a cooperãrii dintre militarii români și cei ai Gãrzii Naționale a statului american Alabama.



 



A mulțumit președintelui Mike Rogers, congresman din statul Alabama, pentru vizita fãcutã la București, la începutul lunii februarie și a evidențiat potențialul de consolidare a cooperãrii industriei de apãrare din România cu cea din statul Alabama.



 



Angel Tîlvãr a transmis președinților celor douã comisii cã România rãmâne un aliat de încredere al Statelor Unite și a mulțumit pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastrã, în scopul consolidãrii securitãții spațiului euro-atlantic pe flancul estic, ca o dovadã clarã a Parteneriatului strategic solid româno-american.



 



De asemenea, a apreciat eforturile administrației americane pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagrã, punctând importanța validãrii, de cãtre Congres, în perioada urmãtoare, a propunerii legislative în acest sens.



 



Totodatã, a menționat importanța pe care România o acordã respectãrii angajamentelor pe palierul repartizãrii echitabile a responsabilitãților în cadrul NATO, prin alocarea unui procent de 2,5% din PIB pentru apãrare începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ este destinat achizițiilor de echipamente majore și activitãților de cercetare-dezvoltare.