MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 109
Întrevederi ale ministrului apãrãrii naționale la Washington cu reprezentanți ai unor institute americane de cercetare și analizã în domeniul securitãții și apãrãrii

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectueazã în Statele Unite ale Americii, ministrul Angel Tîlvãr a avut vineri, 31 martie, o serie de întrevederi cu reprezentanți ai unor institute americane de cercetare și analizã renumite în sfera studiilor de securitate, precum Center for European Policy Analysis (CEPA), Heritage Foundation, Center for Strategic and International Studies (CSIS) și Atlantic Council.



 



Întâlnirea cu reprezentanții CEPA a inclus și o masã rotundã cu reprezentanții comunitãții de cercetare din Washington DC, având în vedere focalizarea atenției mediului academic pe situația de securitate de la Marea Neagrã. De asemenea, au fost abordate stadiul și perspectivele rãzboiului din Ucraina, modul în care Alianța Nord-Atlanticã a rãspuns pentru a sprijini Ucraina, lecțiile învãțate și modalitãți de a consolida sprijinul la nivel aliat pentru Ucraina. În plus, au fost aduse în atenție deciziile summit-ului de la Madrid, respectiv mãsurile de întãrire a apãrãrii și descurajãrii pe flancul estic al NATO și modul de implementare a acestora, inclusiv în perspectiva apropiatului Summit NATO de la Vilnius.



 



Oficialul român a reiterat importanța menținerii solidaritãții aliate, a implementãrii depline a deciziilor luate de liderii aliați cu prilejul Summit-ului de la Madrid,  consolidarea posturii de descurajare și apãrare a NATO la Marea Neagrã, fiind evidențiatã în egalã mãsurã importanța unor decizii ce vizeazã modalitãți concrete de sprijin a partenerilor din regiune (Ucraina, Republica Moldova și Georgia) în perspectiva Summit-ului din aceastã varã din Vilnius.



 



În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Heritage Foundation și cu cei ai CSIS și Atlantic Council, a fost punctat momentul simbolic al vizitei care marcheazã 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Naționalã a Statului Alabama (National Guard of Alabama) și a fost subliniatã importanța Parteneriatului Strategic pentru modernizarea forțelor armate române.



 



Pe agenda de discuții s-a aflat și situația de securitate  generatã de rãzboiul de agresiune declanșat de Federația Rusã în Ucraina și implicațiile asupra securitãții euroatlantice, fiind subliniatã importanța coagulãrii unei strategii SUA la Marea Neagrã. În context, experții CSIS au prezentat delegației MApN concluziile studiului „The Inhospitable Sea:  Toward a New US Strategy for the Black Sea Region.”