MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 510
10 NOIEMBRIE – ZIUA ARTILERIEI

Pe 10 noiembrie se împlinesc 162 de ani de la înființarea, prin Porunca domnească a lui Gheorghe Dimitrie Bibescu, a primei baterii de artilerie menită "să slujească întru paza bunei rânduieli și liniștei obștești”.

Artileria a contribuit substanțial la obținerea victoriilor armatei române în războiul de independență și în cele două războaie mondiale, înregistrând totodată etape distincte ale modernizării, în funcție de evoluțiile gândirii militare și de modificările caracteristicilor câmpului de luptă.

Pregătirea teoretică și practică a artileriștilor, care au în dotare tehnică de ultimă generație, a fost probată în această toamnă pe parcursul exercițiului DEMEX 05, care a demonstrat capacitatea Forțelor Terestre Române de a duce acțiuni de luptă de apărare și ofensive în conformitate cu standardele NATO.

În cadrul recentei expoziții internaționale de tehnică și tehnologii pentru apărare, EXPOMIL ’05, a fost evidențiată tendința trecerii armamentului de artilerie de la preponderența țevii la aceea a lansatoarelor de rachete, de la instrumentele optice de observare a țintelor la sistemele electrono-optice, cu posibilități de vedere pe timp de noapte și de detectare termică a obiectivelor. Artileria este capabilă să lovească obiective situate până la aproximativ 40 kilometri, iar la ocuparea poziției de tragere dispozitivul GPS (sistem de poziționare globală) determină automat coordonatele locului de stație. Conducerea focului artileriei se realizează în prezent prin intermediul unui sistem de computere ce integrează elementele dispozitivului de luptă.

Mesajul șefului Statului Major al Forțelor Terestre adresat artileriștilor, un documentar cuprinzând principalele repere istorice ale artileriei române, fotografii și imagini video pot fi găsite pe www.mapn.ro.