MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 292
Discursul ministrului apãrãrii naționale la Ziua Marinei Române

 



 



Excelenþa Voastrã, Domnule Președinte al României,



 Domnule Președinte al Senatului,



Domnule Președinte al Camerei Deputaților,



 Domnule Prim-ministru,



Domnilor viceprim-miniștri



 Doamnelor și domnilor miniștri,



 Doamnelor și domnilor senatori și deputați,



 Înalt Prea Sfinþia Voastrã,



 Excelențele Voastre membri ai corpului diplomatic,



 Doamnelor și domnilor amirali și generali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați profesioniști, personal civil, elevi și studenți,



 Distinsã audiențã,



 Sunt onorat sã pot fi alãturi de marinarii români la cea mai importantã sãrbãtoare a lor, care a devenit o tradiție și o atracție a verii aici, la Constanța, și în toate porturile și localitãțile din România unde existã activitate și obiceiuri marinãrești.


 


Într-o astfel de zi,  în primul rând se cuvine sã ne amintim cu pioșenie și respect, de eroii marinari cãzuți la datorie în numele României, pe timpul rãzboaielor din trecut sau în ultimele decenii, în teatrele de operații ori în misiuni executate pe teritoriul național. Rememorãm faptele lor de vitejie, curaj și devotament și vom onora pentru eternitate memoria lor.


 


Din pãcate, dupã decenii în care a fost un spațiu deschis pentru navigație, o regiune a cooperãrii și colaborãrii între țãrile riverane și partenerii din întreaga lume, rãzboiul de agresiune declanșat de Federația Rusã împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagrã într-o zonã de confruntãri armate.


 


Ca rãspuns la aceste amenințãri, Alianța a arãtat cã este unitã, cã relația transatlanticã este solidã și cã angajamentul asumat prin articolul V al Tratatului Nord-Atlantic este de nezdruncinat: suntem toți pentru unul și unul pentru toți.


 


România a adoptat cu promptitudine mãsuri de consolidare a capacitãții de apãrare, dimensionate atât la nivelul eforturilor naționale, cât și în cadru aliat prin repoziționarea forțelor NATO pe întregul flanc estic. 5.000 de militari sunt dislocați în țara noastrã de Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și SUA. Le mulțumesc tuturor!


 


Regiunea Mãrii Negre și-a consolidat importanța strategicã pentru Alianțã, lucru confirmat și la Vilnius. Rãzboiul din Ucraina ne aratã, în fiecare zi, cã apãrarea începe de acasã și, de asemenea, cât de important este ca România, ca țarã cu ieșire la Marea Neagrã, sã dispunã de capacitãți pentru a-și proteja apele teritoriale și zona economicã exclusivã.


 


Forțele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spațiu și vreau sã vã asigur cã, la nivelul conducerii Ministerului Apãrãrii, cunoaștem în detaliu situația înzestrãrii Forțelor Navale. Înțelegem urgența cu care trebuie implementate programele esențiale de achiziții, iar decizia României de a crește cheltuielile pentru apãrare de la 2% la 2,5% din PIB este o dovadã a angajamentului pe care îl avem pentru modernizarea forțelor noastre armate, cât și pentru capacitatea țãrii noastre de a furniza securitate pe întregul flanc estic al NATO.


 


Regret faptul cã programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat însã, cu siguranțã, acest proiect nu va fi abandonat și își va gãsi o formã de concretizare în viitor. Avem în derulare programe foarte importante pentru Forțele Navale:  sisteme de instalații mobile de lansare rachete anti-navã; seria de programe pentru care am primit recent aprobarea Parlamentului - submarinele Scorpene, vânãtoarele de mine, modernizarea navelor purtãtoare de rachete, elicoptere H215M, dar principalul atu al Armatei României nu constã în capabilitãți militare, ci în resursa umanã.


Dragi marinari militari,


Vã asigur cã știm cu ce probleme vã confruntați și vã asigur cã vrem sã gãsim cele mai bune soluții, fie cã vorbim de partea financiarã, fie de condițiile de viațã și de muncã.


 


De felul în care avem grijã de militarii activi și de respectul pe care îl acordãm celor în rezervã și în retragere depinde și decizia tinerilor de a urma o carierã militarã. Iar Armata României are nevoie în acest moment sã își ridice gradul de încadrare, atât cu militari activi, cât și cu rezerviști voluntari, la nivelul care sã îi asigure îndeplinirea cu maximã eficiențã a sarcinilor de apãrare a țãrii.


 


Doresc sã vã mulțumesc, domnule Președinte, domnule Prim ministru, domnule președinte al Senatului, precum și colegilor din echipa guvernamentalã și celor din Parlament, pentru faptul cã ne sprijiniți în eforturile de a  proiecta și adopta mãsuri în domeniul politicilor de personal pentru sistemul național de apãrare, ordine publicã și siguranțã naționalã.


 


În încheiere, vã mulțumesc tuturor celor care ați ales sã serviți Patria în cadrul Forțelor Navale, aflați în activitate, în rezervã sau în retragere, precum și tuturor celor care activați sau v-ați desfãșurat activitatea ca marinari civili, lucrãtori portuari sau constructori de nave.


 


Gânduri bune și urãri de sãnãtate îndrept și cãtre familiile dumneavoastrã, care vã sunt alãturi și vã sprijinã în tot ceea ce faceți.


 


Fie ca Sfânta Fecioarã Maria, protectoarea marinarilor români, sã vã însoțeascã și sã vã ocroteascã în misiunile dumneavoastrã!



 Bun cart înainte și La mulți ani!