MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 384
Întrevedere bilateralã a ministrului apãrãrii naționale cu omologul polonez

În marja Forumului de Securitate de la Varșovia, ministrul apãrãrii naționale, Angel Tîlvãr, a avut miercuri, 4 septembrie, o întrevedere bilateralã cu omologul polonez, Mariusz B³aszczak.


 


Cei doi miniștri au discutat despre situația de securitate din zona frontierelor României cu Ucraina și a Poloniei cu Belarus, aspectele relevante de pe agenda NATO și UE, sprijinul pentru partenerii din Vecinãtatea Esticã, precum și coordonatele și perspectivele în planul aprofundãrii cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii.


 


„Împãrtãșim aceeași percepție a amenințãrilor de securitate din regiune și suntem angajați în valorificarea potențialului cooperãrii dintre țãrile noastre, atât la nivel bilateral, cât și regional, în cadrul Formatului B9”, a subliniat oficialul român.


 


În context, a mulțumit pentru sprijinul constant și consistent pe care Polonia îl acordã României, reprezentat de forțe afiliate la Brigada Multinaționalã de la Craiova (MNBDE-SE) și ofițeri care încadreazã comandamentele aliate multinaționale care opereazã în România. Totodatã, a reafirmat angajamentul României de a continua participarea cu un detașament de Apãrare Antiaerianã la Grupul de Luptã condus de SUA, ca parte a Apãrãrii Avansate din Polonia, de la Baza militarã din Bemowo Piskie.


 


În cadrul discuțiilor, ministrul apãrãrii român a evidențiat evoluțiile îngrijorãtoare din regiunea Mãrii Negre și efectele atacurilor Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunãre – Reni, Ismail și Chilia.


 


Cei doi oficiali au subliniat importanța Parteneriatului Strategic româno-polon, pe componenta de apãrare, pentru postura de apãrare pe flancul estic și securitatea Euro-Atlanticã și, în context, necesitatea materializãrii obiectivelor și proiectelor de cooperare bilateralã stabilite cu ocazia ședinței comune  a celor douã guverne, de la București, din luna martie a acestui an.


 


S-a subliniat oportunitatea intensificãrii proiectelor comune în planul instruirii și exercițiilor, cu accent pe capabilitãțile similare și aprofundarea interoperabilitãții.