MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 7
Întrevederea ministrului apãrãrii naționale, Angel Tîlvãr, cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec

Ministrul apãrãrii naționale, Angel Tîlvãr, a avut vineri, 12 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.


 


Cei doi oficiali au discutat despre principalele repere ale cooperãrii bilaterale pentru anul 2024, pe palierul politico-militar, cu accent pe impactul rãzboiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 


 


Ministrul apãrãrii naționale a reiterat poziția României în ceea ce privește condamnarea fermã a rãzboiului declanșat de Federația Rusã în Ucraina, amintind recentele atacuri aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodatã, asupra infrastructurii civile critice ucrainene. În acest context, au fost subliniate eforturile pe care țara noastrã le depune pentru menținerea stabilitãții în zonã.


 


Pe parcursul întâlnirii, ministrul Tîlvãr a salutat demersurile inițiate, la nivelul autoritãților de la Washington, în vederea elaborãrii Strategiei SUA de securitate și dezvoltare a Mãrii Negre, acestea reprezentând un moment istoric cu o importanțã strategicã deosebitã.


 


„Contribuția noastrã la elaborarea Strategiei SUA la Marea Neagrã va reprezenta o prioritate în perioada urmãtoare. România a susținut constant, consecvent și proactiv întãrirea angajamentului american la Marea Neagrã, ca parte a unui efort coordonat euro-atlantic și al partenerilor care împãrtãșesc poziții comune pentru asigurarea securitãții, rezilienței și prosperitãții regiunii”, a spus ministrul apãrãrii naționale.


 


În același context, a fost amintitã semnarea la Istanbul, la 11 ianuarie, a Memorandumului de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagrã - o inițiativã importantã pentru statele aliate și pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apãrare pe flancul estic.


 


În cadrul întâlnirii a fost abordatã și situația de securitate din Marea Roșie, atât partea românã, cât și partea americanã evidențiind faptul cã atacurile grupãrii Houthi reprezintã o amenințare semnificativã, care pune în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai importante rute de transport maritim.


 


În cadrul întrevederii, ministrul Tîlvãr a subliniat faptul cã, în anul 2024, România marcheazã un moment deosebit – celebrarea a 20 de ani de la aderarea țãrii noastre la NATO ºi împlinirea a 75 de ani de la semnarea Tratatului Alianței Nord Atlantice, evenimente care vor fi evidențiate și la Summit-ul de la Washigton, care va avea loc în aceastã varã.


 


De asemenea, în luna ianuarie a acestui an se împlinesc 30 de ani de când România este parte a Parteneriatul pentru Pace, o inițiativã importantã care a trasat drumul euro-atlantic al țãrii noastre.