Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 534


Seful Statului Major al Fortelor Navale in vizita la fregata "Regele Ferdinand"


Contraamiralul dr. Gheorghe Marin, șeful Statului Major al Forțelor Navale, va efectua, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie a.c., o vizită la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, pe timpul escalei navei în portul Taranto, din Italia.

Pe timpul vizitei, contraamiralul Marin se va informa în legătură cu misiunile și activitățile desfășurate de fregată până în prezent și va evalua eficiența sprijinului logistic asigurat navei în teatrul de operații.

Participarea fregatei românești la operație va fi analizată în cadrul unei întâlniri pe care contraamiralul Marin o va avea cu viceamiralul Roberto Cesaretti, comandantul Componentei Maritime a Comandamentului Întrunit Aliat, de la Napoli, care planifică și coordonează operația „Active Endeavour”, din Marea Mediterană.

* * *

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat din țară pe 5 octombrie, iar începând cu 15 octombrie a.c., a intrat sub comanda operațională a NATO și va continua participarea la operația „Active Endeavour”, până pe 15 decembrie 2005.

Nava este prima din cele două fregate de tip 22 achiziționate recent de Forțele Navale Române și are un echipaj compus din 19 ofițeri, 73 maiștri militari, un subofițer și 110 militari angajați pe bază de contract.

Nava are următoarele caracteristici: deplasament-4900 tdw, lungime-148,2 m, lățime-14,75 m, viteza maximă-30 Nd, pescaj maxim 4,6 m, număr punți-7, autonomie-4500 Mm, armament: tun super-rapid 76 mm Otto Melara, instalații lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de luptă electronică, 9 sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce, patru Diesel generatoare a câte 1 MW la 450 V/60 Hz/3 faze, instalație de aer condiționat - funcționare permanentă, condiții de depozitare și refrigerare pentru provizii pentru a asigura o perioadă de navigație de 90 zile.
Statul Major al Fortelor Navale