MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 537
Reuniune SHIRBRIG la Bucuresti

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie a.c., s-a desfășurat, la București, reuniunea Brigăzii multinaționale de reacție rapidă cu capacitate de luptă ridicată pentru misiuni ONU (SHIRBRIG). Evenimentul a inclus o reuniune a Grupului de Lucru pentru crearea unei capacități africane de menținere a păcii, precum și cea de a 26-a reuniune a Comitetului director al SHIRBRIG.

Președintele Comitetului director, Claudiu Degeratu, a trecut în revistă realizările SHIRBRIG sub președinția României, în anul 2005. Între acestea se numără demararea procesului de reevaluare a conceptului SHIRBRIG, stabilirea condițiilor necesare pentru crearea unei capacități africane de reacție rapidă, care să intervină în cazul situațiilor de criză de pe continentul african, precum și inițierea de demersuri pentru atragerea de noi membri și observatori.

Comandantul SHIRBRIG, generalul de brigadă canadian Gregory B. Mitchell, a declarat că eforturile brigăzii se vor concentra în special pe crearea și punerea la dispoziția ONU a unui nucleu de stat major capabil să planifice la nivel operațional și să comande o formațiune de mărimea unei brigăzi multinaționale dislocată pe o perioadă de până la șase luni pentru executarea unei operațiuni de menținere a păcii. Fiecare țară membră SHIRBRIG poate contribui cu forțe capabile să se auto-susțină pe o perioadă de 60 de zile, în faza inițială a misiunilor ONU.

La reuniunea de la București au participat reprezentanți ai țărilor membre (Austria, Canada, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia), ai celor care au statut de observator (Cehia, Chile, Croația, Egipt, Iordania, Portugalia, Senegal, Ungaria) și ai altor state și organizații internaționale invitate (Japonia, Letonia, Uniunea Africană, Convenția de la Geneva pentru Politica de Securitate, ONU).