MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 539
SEEBRIG în fața primei misiuni internaționale

Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, va participa, în zilele de 5 și 6 decembrie a.c., la Reuniunea miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM, South East Defence Ministerial), care va avea loc la Washington DC, SUA.

Pe parcursul reuniunii se vor purta discuții în legătură cu stadiul și perspectivele dezvoltării inițiativei SEDM în contextul evoluțiilor securității regionale. Un punct aparte al agendei îl va reprezenta angajarea Brigăzii Multinaționale din Sud-estul Europei (SEEBRIG) în îndeplinirea unei misiuni internaționale.
Va avea loc, de asemenea, ceremonia de semnare a documentului de aderare a Ucrainei la Procesul SEDM.

Ministrul Atanasiu va avea întâlniri bilaterale cu omologi din state membre ale SEDM, precum și cu secretarul apărării al SUA, Donald Rumsfeld.

Scopurile inițiativei SEDM, care a fost lansată în martie 1996, sunt de promovare a cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, de dezvoltare a capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective, precum și de facilitare a proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice.

Statele participante la această inițiativă sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia și SUA.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Politico-Militar Director (PMSC), precum și comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de toate țările semnatare.

La 1 iulie a.c., a avut loc, la Constanța, unde se află comandamentul SEEBRIG pentru perioada 2003-2007, ceremonia de predare-primire a președinției politico-militare și a comenzii militare ale Forței Multinaționale de Pace din Sud-estul Europei, acestea fiind deținute în prezent de Albania, respectiv Bulgaria.

Alte informații referitoare la SEEBRIG pot fi accesate pe www.seebrig.org.