MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 119
Exercițiul de apărare cibernetică - Locked Shields 2024

 


În perioada 22 - 26 aprilie, s-a desfășurat exercițiul Locked Shields 2024, condus de Centrul de excelență NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice (CCDCOE) din Tallinn, Estonia, la care au participat specialiști din peste 40 de țări. La nivel național, exercițiul a fost coordonat de Ministerul Apărării Naționale, prin Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice.


 



Exercițiul și-a propus crearea unei platforme multinaționale de conectare a capacităților cibernetice din statele membre și stimularea mecanismelor de cooperare într-o situație de criză în acest domeniu. Scenariul exercițiului a fost unul fictiv, având rolul de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând, pe lângă aspectele tehnice, și elemente de decizie strategică, de ordin juridic, comunicare publică, precum și evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a-și proteja rețelele proprii.


 



Agenția de Apărare Cibernetică, în parteneriat cu reprezentanți din Bulgaria și Republica Moldova, a coordonat echipa mixtă formată din specialiștii instituțiilor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională (SNAOPSN), Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și companii private care activează în domeniu.


 



***


 



Locked Shields este un exercițiu de tip Red Team vs Blue Team, unde echipe de reacție rapidă, aparținând statelor membre NATO și partenere, sprijină o țară fictivă, atacată cibernetic la scară largă, să protejeze în timp real rețele informatice militare, guvernamentale și infrastructuri critice naționale: sisteme de producție și distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații prin satelit și 5G, sisteme bancare, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.


 



Specialiștii implicați în acest exercițiu de securitate cibernetică la nivel internațional s-au antrenat în situații de criză, au putut testa procedurile existente de răspuns la incidente. Exercițiul a oferit, totodată, posibilitatea de a evalua, în scenarii de presiune ridicată, capacitatea de asigurare în comun, în cadru aliat, a rezilienței sistemelor și serviciilor de profil.