MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 6
Comandamentul SEEBRIG de la Constanța va pleca în misiune în Afganistan

Un număr de 233 militari români din cadrul Comandamentului SEEBRIG (Brigada Multinațională din Sud-estul Europei) și din două subunități de sprijin vor participa, timp de șase luni, începând din luna februarie a.c., la misiunea Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF).

Ceremonia militară prilejuită de plecarea în misiune a primului eșalon al comandamentului va avea loc luni, 16 ianuarie a.c., începând cu ora 11.00, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, din Constanța, în prezența unor oficialități de la NATO și din alte organizații internaționale, a reprezentanților statelor care fac parte din SEEBRIG și a autorităților locale constănțene. Armata României va fi reprezentată la ceremonial de o delegație condusă de generalul dr. Eugen Bădălan, șeful Statului Major General.

Acordul privind desfășurarea Comandamentului SEEBRIG în Afganistan a fost semnat cu prilejul Reuniunii anuale a Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM, South East Defence Ministerial), desfășurată la Washington D.C. în zilele de 5 și 6 decembrie 2005.

Comandamentul brigăzii are în compunere 101 funcții, din care 18 aparțin României. Țara noastră asigură compania de stat major (125 militari) și pe cea de transmisiuni (90 militari, cărora li se adaugă 30 de militari turci). Brigada va acționa sub mandat ONU și sub conducerea operațională a NATO, denumirea unității pe timpul executării misiunii din Afganistan fiind Brigada Multinațională Kabul IX (KMNB IX).

* * *
Inițiativa SEDM a fost lansată în martie 1996, având drept scopuri promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, dezvoltarea capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective și facilitarea proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice. Statele participante la inițiativă sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Ucraina (din decembrie 2005) și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia și SUA.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei și a Comitetului Politico-Militar Director, precum și comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de toate țările semnatare. La 1 iulie 2005 a avut loc, la Constanța, unde se află comandamentul SEEBRIG începând din 2003, ceremonia de predare-primire a președinției politico-militare și a comenzii militare ale Forței Multinaționale de Pace din Sud-estul Europei, acestea fiind deținute în prezent de Albania, respectiv Bulgaria.

Jurnaliștii care doresc sa participe la ceremonia de la Academia Navală sunt așteptați la poarta principală a instituției, luni, 16 ianuarie, ora 10.30 și sunt invitați să se adreseze, pentru alte detalii, maiorului Gabriel Purice, ofițerul de relații publice al SEEBRIG, telefon 0241-606.015, fax 0241-550.309, mobil: 0722-738.153.