Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 7 mai, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, o întrevedere oficială cu ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, Ruben Brekelmans, aflat în vizită în România.
Pe timpul discuțiilor, cei doi oficiali au analizat stadiul actual și perspectivele de aprofundare a cooperării militare româno-olandeze, cu accent deosebit pe colaborarea în cadrul proiectelor și inițiativelor Uniunii Europene în domeniul apararii, precum și în cadrul NATO, în contextul pregătirilor pentru summitul Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc la Haga în luna iunie. Dialogul a inclus, totodată, aspecte privind cooperarea în format bilateral, în special în privința Centrului European de Instruire F-16 care funcționează în Baza 86 Aeriană, precum și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse contra Ucrainei asupra securității euroatlantice.
Ministrul Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru contribuția substanțială a Regatului Țărilor de Jos la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. În perspectiva summitului NATO, oficialul român a evidențiat importanța implementării deciziilor adoptate de Alianță pentru întărirea apărării pe flancul estic, precum și a investițiilor în industria de apărare.
Ministrul Tîlvăr a subliniat, de asemenea, cooperarea excelentă cu partenerul olandez, la peste un an de la operaționalizarea Centrului European de Instruire F-16 din România. Oficialii au reafirmat intenția de a continua și extinde activitățile desfășurate în cadrul centrului, atât în beneficiul Forțelor Aeriene Române, cât și al partenerilor internaționali.
În cadrul întrevederii, a fost agreată extinderea pe viitor a activității Centrului cu programe de pregătire a specialiștilor în domeniul mentenanței aeronavelor F-16. Cei doi oficiali au subliniat că acest pas va consolida paleta de activități desfășurate în cadrul facilității de instruire, reconfirmând angajamentul comun de a dezvolta capabilitățile F-16 prin cooperare între aliați și parteneri.
În încheierea întâlnirii, cei doi miniștri ai apărării au convenit menținerea unui dialog constant, inclusiv la nivelul experților tehnici, în vederea continuării proiectelor comune și a coordonării pozițiilor în cadrul inițiativelor NATO și ale Uniunii Europene.