MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 20
Grup de lucru pentru Zona Extinsă a Mării Negre


Experții în probleme de securitate, participanți la lucrările conferinței internaționale “Consolidarea securității prin cooperare în regiunea Mării Negre”, care a avut loc la București între 29 ianuarie și 1 februarie a.c., au înființat Grupul de Lucru pentru Zona Extinsă a Mării Negre. Structura nou creată își va desfășura activitatea în cadrul Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate.

Grupul de lucru se va întruni de două ori pe an, o dată în România iar a doua oară în una dintre țările riverane Mării Negre, pentru a lucra pe proiecte solicitate de autoritățile guvernamentale și organismele internaționale. Obiectivul principal este intensificarea colaborării pe multiple planuri în regiunea extinsă a Mării Negre și creșterea vizibilității ei în ansamblul relațiilor continentale și mondiale.

Secretariatul grupului de lucru va fi asigurat de către Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, din România, iar președinția de către general maior (r) dr. Mihail E. Ionescu, șeful instituției menționate, și de dr. Jeffrey Simon, de la Universitatea Națională de Apărare, SUA.

În cadrul conferinței au mai fost abordate, printre altele, subiecte referitoare la cooperarea maritimă, securitatea frontierelor, situații de urgență, lupta împotriva terorismului, securitatea energetică și au fost propuse proiecte în vederea realizării unei culturii de securitate non-militare, a unei arhitecturi regionale de schimb de informații și a testării capabilităților militare ale statelor riverane Mării Negre.

La activitate, organizată de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, în cooperare cu Institutul pentru Studii Strategice Naționale din cadrul Universității Naționale de Apărare din Washington D.C., cu Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” (Garmisch, Germania) și Asociația Euroatlantică “Manfred Woerner” – România, au participat peste 60 de personalități militare și civile din 12 state, reprezentanți ai unor prestigioase instituții de învățământ și cercetare, precum și ai unor organizații guvernamentale și neguvernamentale, internaționale, regionale și naționale, cu relevanță în domeniu.