Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 56


Întâlnire a ministrului Atanasiu cu minstrul apărării din Republica Cehă


„Dacă în 1945 România a fost alături de poporul ceh, în 1968 a condamnat și refuzat participarea la intervenția străină în timpul evenimentelor de la Praga, iar astăzi Cehia este alături de România pe drumul integrării în Uniunea Europeană, lucru pe care îl apreciază toți românii”, a declarat ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, în cadrul întrevederii pe care a avut-o la Praga cu omologul ceh, Karel Kühnl, în cursul serii de ieri, 28 februarie a.c.

Cei doi demnitari au abordat teme referitoare la stadiul relațiilor militare bilaterale și la participarea celor două armate la misiunile de reconstrucție, menținere a păcii și stabilității din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan.

O atenție deosebită a fost acordată colaborării în cadrul NATO și al Uniunii Europene, respectiv în cadrul inițiativelor regionale la care România și Cehia sunt parte, fiind subliniat faptul că armatele celor două țări cooperează cu succes în domeniile politicii de apărare, juridic, medical și al învățământului militar.

Au fost discutate și probleme legate de experiența pe care cele două armate și-o pot împărtăși în domenii precum pregătirea forțelor de menținere a păcii, comunicațiile militare sau apărarea NBC.

Ministrul Atanasiu i-a prezentat omologului său și câteva aspecte ale procesului de reformă pe care Armata României îl parcurge în prezent, arătând că expertiza specialiștilor cehi în probleme de personal și management al resurselor umane este foarte utilă, în condițiile în care Cehia a încheiat deja procesul de profesionalizare a forțelor sale armate. „Învățând din experiența partenerilor și aliaților noștri pe drumul profesionalizării armatei, vom evita să facem greșeli, risipă de timp și de fonduri”, a mai spus ministrul român al apărării.

Apreciind caracterul deschis al discuțiilor purtate, domnul Karel Kühnl a spus, la încheierea convorbirilor: “Vă mulțumesc pentru faptul că ați venit în 1945, pentru că nu ați venit în 1968, și pentru faptul că ați venit în 2006 pentru a lucra din nou împreună spre binele popoarelor noastre”.

Vizita oficială a delegației române conduse de ministrul Atanasiu continuă astăzi cu o serie de întâlniri oficiale la Ministerul de Externe, la Senat și Camera Deputaților, precum și cu vizitarea unei baze a forțelor aeriene cehe.
Biroul de Presa al M.Ap.N.