MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 150
COMUNICAT

Aflat, în perioada 26 mai - 1 iunie a.c., în vizită oficială în Canada, George Cristian Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a avut, în primele două zile, o serie de întâlniri cu oficiali din cadrul Departamentului Afacerilor Externe și Comerțului Internațional, Departamentului Apărării Naționale și Statului Major al Armatei Canadei.

Domnul Maior s-a întâlnit cu asistentul adjunctului ministrului de externe, domnul James Wright, cu adjunctul șefului Statului Major canadian, generalul G.E. MacDonald, și cu asistentul pentru politică al ministrului apărării, domnul Kenneth Calder. De asemenea, demnitarul român s-a mai întâlnit cu domnul Dominique Leblanc, reprezentant al comisiei pentru apărare din Parlamentului canadian. Secretarul de stat Maior a adresat, în numele României, mulțumiri pentru promptitudinea cu care Canada a ratificat protocolul de aderare a țării noastre la NATO, menționând faptul că a fost primul stat membru al Alianței care a finalizat acest proces.

De asemenea, în cursul zilei de 28 mai a.c. au avut loc convorbiri bilaterale în cadrul unei mese rotunde reunind principalii responsabili canadieni cu politicile de securitate în cadrul NATO, cu misiunile internaționale și securitatea Europei Centrale și de Est. Cu acest prilej, au fost abordate subiecte legate de aderarea României la NATO și reforma forțelor armate, procesul de transformare a Alianței Nord-Atlantice și cooperarea cu Uniunea Europeană, precum și aspecte referitoare la securitatea regională și operațiunile de sprijin al păcii în curs de desfășurare. În acest context, secretarul de stat Maior a prezentat principalele elemente ale politicii de securitate și apărare a României, precum și implicarea țării noastre în teatrele de operații din Balcani, Afganistan și Irak. Oficialul român, împreună cu oficialii canadieni, au salutat decizia NATO de asumare a unui rol mai pregnant în cadrul ISAF din Afganistan și au precizat că aceasta corespunde concepției de adaptare a Alianței la un mediu de securitate în schimbare, în care principalele amenințări la adresa securității europene provin din spații în afara continentului european.

Discuțiile referitoare la reforma forțelor armate române și canadiene au vizat identificarea elementelor concrete care vor caracteriza cooperarea bilaterală, în plan militar și strategic, dintre cele două țări, din perspectiva viitorului statut al României de membru al Alianței Nord-Atlantice. S-a convenit, de asemenea, că aderarea țării noastre la NATO va conferi o nouă substanță cooperării româno-canadiene, care se va translata pe o dimensiune superioară din perspectiva participării ambelor state la procesele de dezvoltare a capabilităților militare ale Alianței.

În zilele următoare, secretarul de stat George Cristian Maior va continua convorbirile cu oficialii canadieni din cele două ministere și va vizita Colegiul Militar Regal din Kingston, Ontario, unde va purta discuții pe teme referitoare la cooperarea bilaterală în domeniul educației și instruirii militare, din perspectiva procesului actual de reformă a sistemului românesc de pregătire a personalului militar și civil.