MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 60
PRECIZĂRI

În legătură cu ancheta internă desfășurată în Ministerul Apărării Naționale, Biroul de Presă este împuternicit să facă următoarele precizări:

• Pe timpul prezenței Batalionului 151 Infanterie în teatrul de operații din Afganistan, în perioada iulie 2003-ianuarie 2004, nu s-au respectat prevederile interne privind protecția informațiilor clasificate. Contrar normelor privind lucrul cu documente clasificate, dintr-un sistem informatic s-au copiat date pe un suport magnetic care ulterior au fost folosite la pregătirea misiunii Batalionului 280 Infanterie ce urma să înlocuiască în teatru Batalionul 151 Infanterie.

• Suportul magnetic creat a rămas în posesia unui cadru militar din Batalionului 280 Infanterie Focșani sub motivația utilizării pentru pregătirea subunității în vederea participării la o altă misiune în teatrul de operații.

• Pe fondul neglijenței în păstrarea și mânuirea suportului magnetic ce conținea datele, un alt militar din organica aceleiași unități, respectiv Batalionului 280 Infanterie Focșani, l-a diseminat din greșeală în cadrul unui schimb de CD-uri către o persoană din mediul civil din Focșani.

• La data de 07.02.2006, MApN a sesizat Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la deținerea ilegală de către plutonierul major în rezervă POPA IONEL a datelor și a informat totodată instituția menționată despre persoanele implicate în deținerea și transmiterea suportului magnetic.

• DGIA a sesizat operativ Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la datele referitoare la personalul militar implicat, cercetările parchetului desfășurându-se în conformitate cu procedurile legale. Astfel, au fost transmise parchetului 10 sesizări începând cu data de 07.02.2006.

• Concomitent cu măsurile intreprinse de structurile de informații, la ordinul ministrului apărării naționale s-au declanșat măsuri în cadrul unei anchete interne pentru clarificarea unor aspecte semnalate în legătură cu activitatea din teatrul de operații.

• Pentru verificarea datelor referitoare la scurgerile de informații clasificate, Direcția Siguranță Militară (DSM) a intreprins următoarele măsuri:

o Pe 20.10.2005 s-a obținut informația privind deținerea unor date clasificate din domeniul militar de către unele persoane neautorizate din Focșani.

o Ulterior s-a deschis acțiunea de verificare în scopul identificării și blocării potențialelor căi de scurgere a informațiilor clasificate cu conținut militar, concomitent cu stabilirea unor măsuri de prevenire a sustragerii de date confidențiale și/sau secrete.

o Aspectele din nota primită de la SRI, care semnala deținerea unor date clasificate cu conținut militar de către persoane din media focșăneană au fost coroborate cu datele deținute de DSM ca urmare a verificării sus-menționate. La data semnalării, DSM întreprindea deja măsuri de verificare în mediul militar a informațiilor obținute prin mijloace proprii. Conținutul informației transmisă de SRI făcea referire la două persoane din mediul civil din Focșani pentru care competența de verificare aparținea serviciului menționat și nu constituia element de noutate pentru DSM.

o Verificările efectuate de DSM, începând cu luna octombrie 2005 au vizat un număr de 1000 de militari participanți la misiuni în teatrul de operații din Afganistan.

o În ultima decadă a lunii decembrie s-a reanalizat situația operativă și s-a aprobat continuarea măsurilor de verificare în caz. Activitățile desfășurate au condus la restrângerea cercului de persoane care ar fi putut fi implicate în scurgerea de informații, la finele lunii februarie fiind identificate în acest sens două cadre militare.

o În prezent se derulează cooperarea cu Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

• S-au dispus măsurile administrative pentru sancționarea persoanelor vinovate de producerea scurgerii de informații.

• De asemenea, în luna februarie ministrul apărării naționale a emis un ordin privind îmbunătățirea măsurilor de protecție a informațiilor clasificate pe timpul executării misiunilor în afara teritoriului național, ordin care s-a transpus în practică prin dispoziții specifice pe linie de comandă.