MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 74
JURÃMÂNT MILITAR ÎN UNITÃÞI ALE M.Ap.N.



Sâmbãtã, 11 martie, în unitãþi ale Ministerului Apãrãrii Naþionale vor avea loc ceremonialuri militare ºi religioase prilejuite de depunerea jurãmântului militar de cãtre tinerii care au fost încorporaþi pe parcursul lunii februarie a.c.

Astfel, aproximativ 2.500 de militari în termen ºi cu termen redus, dintre care peste 700 în Bucureºti, vor rosti jurãmântul de credinþã faþã de þarã în prezenþa unor generali ºi ofiþeri reprezentând diverse eºaloane militare, a unor oficialitãþi locale, ºi a invitaþilor, familii ºi prieteni, cadre militare în rezervã ºi retragere, veterani de rãzboi etc.

În Bucureºti, ceremonialurile vor avea loc, începând cu ora 9.00, la Regimentul 30 Gardã ºi Protocol „Mihai Viteazu” (Strada General Vasile Milea, nr. 5-7) ºi la Brigada 122 Logisticã (Strada Antiaerianã, nr. 12).

* * *

Militarii în termen care depun jurãmântul sâmbãtã vor fi trecuþi în rezervã în a doua parte a lunii decembrie 2006, în perspectiva intrãrii în vigoare a Legii nr. 395, din 16.12.2005, privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu ºi trecerea la serviciul militar pe bazã de voluntariat.

Ultimele încorporãri ale recruþilor vor avea loc în luna iunie a.c. pentru militari cu termen redus, respectiv în octombrie 2006, pentru militari în termen.Toþi militarii în termen ºi cu termen redus care vor fi trecuþi în rezervã în decembrie vor avea prioritate la angajarea ca soldaþi ºi gradaþi voluntari în unitãþile M.Ap.N., din rândul acestora urmând sã fie selecþionaþi viitorii subofiþeri ai armatei.

Proiectul Legii privind statutul soldaþilor ºi gradaþilor voluntari, care urmeazã sã fie adoptat pânã în luna iunie 2006, prevede o serie de avantaje pe care le vor avea tinerii care doresc sã devinã militari profesioniºti, cum ar fi:

• Soldaþii ºi gradaþii voluntari semneazã, la angajare, un contract pentru o perioadã determinatã, care poate fi de pânã la patru ani, iar urmãtoarele contracte pot avea durata de 2-3 ani fiecare, pânã la limita de vârstã în grad.

• În afarã de solda lunarã, soldaþii ºi gradaþii voluntari vor avea dreptul la echipament ºi hranã gratuite, precum ºi la asistenþã medicalã ºi medicamente, gratuite, în condiþiile legii. Ei vor putea beneficia de documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihnã sau în cazul mutãrii d intr-o garnizoanã în alta, precum ºi compensaþie lunarã pentru chirie, sau de locuinþã de intervenþie.

• De asemenea, soldaþii ºi gradaþii voluntari vor putea fi trimiºi la studii în þarã ºi în strãinãtate, asumându-ºi obligaþia de a lucra în armatã, pentru perioade determinate.

• Vechimea în serviciu în calitate de militar voluntar se va lua în calcul la stabilirea pensiei ºi a altor drepturi de asigurãri sociale.

• Aceastã categorie de militari va reprezenta singura sursã pentru formarea subofiþerilor. Indiferent de gradul pe care îl au, soldaþii ºi gradaþii voluntari vor putea fi selecþionaþi, pânã la împlinirea vârstei de 30 de ani, pentru a urma cursul de bazã pentru formarea deprinderilor de comandã ale subofiþerilor.

• Proiectul de lege prevede posibilitatea ca militarii voluntari sã participe la misiuni internaþionale, în funcþie de nevoile Ministerului Apãrãrii Naþionale.