MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 78
Predare de ștafetă în Irak

Predarea-primirea misiunilor detașamentelor de geniu și de informații și transferul de autoritate către Divizia Multinațională de Centru Sud (MND CS), în subordinea căreia acționează militarii români, au avut loc sâmbătă, 11 martie a.c., în tabăra de dislocare din Al Kut, localitate situată la aproximativ 170 km sud-est de Bagdad. Activitatea s-a desfășurat în prezența ambasadorului țării noastre la Bagdad, Mihai Stuparu, a comandantului de divizie, generalul maior polonez Edward Gruszka, a comandanților contingentelor naționale și a unor reprezentanți ai armatei și poliției irakiene din zonă.

Documentele transferului de autoritate au fost semnate de generalul Gruszka, și de colonelul Constantin Ajităriței, din partea Comandamentului 2 Operațional.

Geniștii care au preluat ștafeta sunt comandați de maiorul Mircea Misceag și sunt integrați în Divizia multinațională împreună cu unități din Statele Unite ale Americii, Slovacia, Letonia, Armenia, Salvador, Mongolia și Kashastan. La timp scurt de la sosirea în teatrul de operații, militarii români s-au adaptat la condițiile climaterice, și la condițiile de viață și activitate oferite de noua tabără de dislocare, situată într-o fostă bază militară irakiană.

Comandați de maiorul inginer Dan Cosma, militarii geniști care și-au încheiat activitatea în Irak au îndeplinit, timp de șase luni, 169 de misiuni care au constat în: amenajări ale unor poligoane de tragere în folosul armatei irakiene și al Coaliției, lucrări de amenajare și de protecție genistică a două tabere de dislocare, extinderea unei platforme pentru elicoptere, realizarea unor posturi de observare la intersecția căilor de comunicații, executarea de inspecții la poduri militare Mabey&Johnson, amenajarea de locații pentru poliția irakiană, alte misiuni în folosul populației locale.

Comandantul diviziei le-a mulțumit militarilor români din detașamentele de geniu și informații care și-au încheiat misiunea, oferindu-le diplome, în semn de apreciere „pentru serviciul extraordinar în sprijinul MND CS pe timpul operațiilor din Irak”. Generalul Gruszka a menționat că performanțele profesionale de care au dat dovadă militarii români au contribuit la succesul misiunii Coaliției de a asigura libertatea, siguranța și un mediu stabil poporului irakian. “Acest succes reflectă imensul credit câștigat de noi ca militari, de unitatea din care faceți parte, de MND CS și de țara dumneavoastră”, a spus comandantul diviziei.

Militarii români au participat, în aceeași zi, la slujba de sfințire a capelei militare, oficiată de preotul militar al Batalionului 280 Infanterie, căpitanul Ionel Vrânceanu. Conform ofițerului de relații publice al contingentului român din Irak, locotenent-colonel Sorin Bacilă, capela este construită din lemn și a fost înălțată de geniștii care și-au încheiat misiunea în Irak.