MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 116
Armata – gata de intervenție la inundații

Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, va survola, astăzi, cu un elicopter militar, zona Tulcea - Galați și va fi informat apoi, la Brăila, în legătură cu măsurile întreprinse de Brigada 10 Geniu pentru pregătirea intervenției în situația în care evoluțiile meteorologice din zilele următoare o vor impune.

Comandantul Brigăzii 10 Geniu, colonelul Mihai Tofan, va prezenta forțele și tehnica de geniu care ar putea interveni pe Dunărea interioară de la Călărași la Galați, precum și pe cursurile inferioare ale râurilor Prut și Siret pentru eventuala evacuare a persoanelor, consolidarea sau refacerea drumurilor și a digurilor.

La ordinul ministrului apărării naționale, șeful Statului Major General a emis o dispoziție pentru executarea intervenției forțelor și mijloacelor aparținând Ministerului Apărării Naționale în vederea limitării, diminuării și înlăturării efectelor inundațiilor.

Conform documentului menționat, acțiunile de intervenție la inundații se vor executa la solicitarea autorităților administrației publice centrale și locale și vor avea ca obiective, într-o primă fază, salvarea vieții persoanelor afectate și evacuarea populației sinistrate, protejarea proprietății private, evacuarea bunurilor materiale. Ulterior, forțele vor participa la refacerea unor diguri și realizarea lucrărilor de protecție împotriva inundațiilor, refacerea infrastructurii rutiere, încărcarea-descărcarea și transportul ajutoarelor umanitare. Pentru limitarea și înlăturarea efectelor inundațiilor, au fost stabilite sectoare de responsabilitate astfel: Brigada 2 Infanterie Ușoară, din Craiova – în zona Gruia (județul Mehedinți) - Turnu Măgurele, Brigada 34 Mecanizată, din București, în zona Turnu Măgurele–Călărași, Brigada 10 Geniu, de la Brăila, în zona Călărași-Galați, Batalionul 307 Infanterie Marină, de la Babadag, în zona Galați – Tulcea - Sulina.

De asemenea, aeronave de pe bazele aeriene de la Otopeni și din Bacău vor fi în măsură să execute misiuni de căutare-salvare, recunoașteri în zonele afectate de inundații și transporturi de materiale.

În cursul zilei de ieri, aproximativ 30 de militari de la Baza 86 Aeriană au lucrat la înălțarea și consolidarea digului de protecție a municipiului Fetești, pe o lungime de aproape 500 de metri, iar un remorcher militar a remorcat nava Gilortul în localitatea Vulturul, județul Tulcea, în vederea asigurării protecției persoanelor din zonă care ar putea fi afectate de viitură.