MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 123
SPECTACOL AERIAN INTERNAȚIONAL LA MIHAIL KOGĂLNICEANU

Cu prilejul sărbătoririi, în acest an, a centenarului zborului lui Traian Vuia, în zilele de 29 și 30 iulie a.c., pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, va avea loc spectacolul aerian internațional „RoIAS-2006" (RoIAS - Romanian International Air Show).

Evenimentul aviatic se va desfășura sub înaltul patronaj al Președintelui României și este organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major al Forțelor Aeriene, în colaborare cu Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

La „RoIAS - 2006", cea mai importantă manifestare de acest gen organizată în România în ultimii cinci ani, vor fi prezente peste 100 de aeronave civile și militare românești și străine, deservite de circa 1000 de specialiști. Până în prezent, opt state și-au confirmat participarea la spectacolul aviatic: Austria (cu două aeronave PC-7), Germania (cu un F-4 Phantom și un Tornado, aparținând Forțelor Aeriene Germane, precum și o aeronavă Breguet Atlantic, reprezentând Marina Germană), Grecia (o aeronavă T-6), Macedonia (câte un elicopter Mi-24 și Mi-17), Olanda (un avion F-16), Serbia și Muntenegru (două aeronave Galeb G-4 și una ORAO, reprezentând Forțele Aeriene ale Serbiei și Muntenegrului și o aeronavă Galeb G-2, din partea Aeroclubului Galeb Belgrad), Spania (un avion Mirage F-1) și Suedia (patru aeronave JAS-39 Gripen). La acestea se adaugă trei formații de acrobație aeriană de înaltă clasă: TURKISH STARS, din Turcia (opt aeronave F-5), FRECCE TRICOLORI, din Italia (10 avioane MB-339) și PC-7 DEMO TEAM, din Elveția (nouă avioane PC-7).

Statul Major al Forțelor Aeriene Române va participa la „RoIAS-2006" cu 12 aeronave MiG-21 LanceR, cinci IAR-99 Șoim, patru L-39 Albatros, o aeronavă C-130 Hercules, cinci IAK-52, două AN-26, zece IAR-330 Socat și patru IAR-316 Allouette.

Programul spectacolului aerian cuprinde evoluții aeriene individuale și cu formația, lansări de parașutiști și expoziții statice de aeronave. De asemenea, pe toată durata evenimentului vor putea fi vizitate standuri ale reprezentanților industriei aeronautice.

Pe 18 martie 1906, Traian Vuia a folosit pentru prima dată un aparat cu sistem propriu de propulsie, decolare și aterizare, efectuând zborul pe câmpul de la Montesson, Franța.

Informații suplimentare sunt disponibile la www.roias.ro.