Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Fregata “Mărășești” la final de misiune
Forțele Navale Române dețin, din 14 august 2005, timp de un an, comanda BLACKSEAFOR. În această perioadă, de la bordul fregatei române au fost coordonate o serie de antrenamente în comun pe mare împreună cu nave militare din Bulgaria, Georgia, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. După trecerea sub autoritate română, navele au desfășurat exerciții navale complexe de monitorizare a traficului maritim și aerian, localizare a țintelor pe radar, semnalizare, aprovizionare pe mare, comunicații, respingere simulată a atacului aviației, trecere a navelor grupării printr-o “pasă dragată”, salvare și asistență pentru nave aflate în dificultate.
Un rol important în cadrul activării din această lună l-au ocupat antrenamentele de acordare a asistenței umanitare în situația producerii unor dezastre naturale.
Programul activării a mai inclus vizite în porturile Novoozerne (Ucraina), Batumi (Georgia) și Novorossisk (Federația Rusă), unde delegația oficială a grupării a fost primită de autorități militare și locale, iar populația civilă a vizitat navele.
Echipajele creștin-ortodoxe au sărbătorit, în portul Novorossisk, Sfântul Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, iar marți, 25 aprilie, după desfășurarea festivității de încheiere a activării BLACKSEAFOR, navele au pornit pe drumul de întoarcere în porturile de staționare.
Jurnaliștii interesați să participe la sosirea fregatei Mărășești vor fi așteptați joi, 27 aprilie a.c., între 08.30 – 08.40, la intrarea în Portul Militar Constanța.
***
BLACKSEAFOR este concepută ca forță "la chemare", care este activată cel puțin o dată pe an pentru exerciții, fiind compusă din 4-6 nave din clasele distrugător, fregată, corvetă, navă de patrulare, dragor, amfibie sau navă auxiliară aparținând țărilor semnatare ale acordului de constituire. Navele staționează în bazele lor permanente și se reunesc pe timpul executării exercițiilor comune, timp de până la două săptamâni, într-un port al țării gazdă, care este stabilită prin rotație, sau pentru participarea la misiuni reale.
Misiunile BLACKSEAFOR sunt de căutare și salvare pe mare, asistență umanitară, acțiuni contra minelor marine, protecția mediului marin, vizite de bune oficii precum și alte misiuni aprobate de Părțile semnatare ale acordului.
Forțele Navale Române au preluat, în luna august anul trecut, comanda BLACKSEAFOR pe o perioadă de un an, comandantul grupării navale fiind comandorul Alexandru Mîrșu. Comanda operațională a BLACKSEAFOR este asigurată de comandorul Romulus Hâldan.
Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de Internet a Forțelor Navale, la adresa www.fortele-navale.ro.
Statul Major al Fortelor Navale