Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 158


Ministrul apărării în vizită oficială la Vilnius


“Există un potențial semnificativ care trebuie valorificat, în special din perspectiva profesionalizării complete a forțelor noastre armate, iar statutul de membru al NATO pe care îl avem reprezintă o bază solidă pentru întărirea cooperării dintre armatele noastre”, a subliniat ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, la Vilnius, cu omologul sau lituanian, Gediminas Kirkilas.

Atanasiu și-a exprimat satisfacția privind nivelul cooperării dintre cele două armate și a prezentat ministrului lituanian oferta părții române pentru pregătirea, în cursul anului viitor, a controlorilor de trafic aerian lituanieni de către specialiști ai Forțelor Aeriene Române.

În cadrul angajamentelor NATO, patru aeronave românești MiG 21 LanceR, cu echipajele și echipele tehnice aferente, vor fi dislocate la o bază aeriană de pe teritoriul lituanian pentru a executa, în perioada august-octombrie 2007, misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian al Lituaniei.

“Am auzit adeseori de la colegii mei aprecieri la adresa militarilor români și suntem foarte interesați de extinderea cooperării dintre armatele noastre“, a spus ministrul lituanian al apărării în cadrul întâlnirii, aratând, totodată, că acordă o atenție deosebită acțiunilor pe care militarii români le vor desfășura în Lituania, în cursul anului viitor.

Gediminas Kirkilas a transmis ministrului Teodor Atanasiu condoleanțe pentru decesul sublocotenentului post-mortem Bogdan Hâncu, în Irak, în urma unui atentat terorist, exprimându-și convingerea că « nu vă veți pierde din forța de a participa la astfel de misiuni ».

În cursul zilei de ieri, ministrul român al apărării s-a mai întâlnit cu oficiali din ministerul lituanian al Afacerilor Externe și a vizitat Academia Militară din Vilnius.

Teodor Atanasiu efectuează, în perioada 3-5 mai a.c., vizite oficiale în Lituania și Letonia, la invitația omologilor săi Gediminas Kirkilas, respectiv Atis Slakteris.

Biroul de Presa al M.Ap.N.