Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 159


Aniversarea Centrului de pregătire pentru Apărare NBC


La 7 mai a.c., se împlinesc 75 de ani de la înființarea Centrului de Instrucție al Apărării Contra Gazelor, ale cărui tradiții sunt continuate astăzi de Centrul de Pregătire pentru Apărare Nucleară, Biologică și Chimică.

Cu acest prilej, vineri, 5 mai, de la ora 12.00, la Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC de la Câmpulung-Muscel vor avea loc activități aniversare la care vor lua parte oficialități militare și civile, reprezentanți ai autorităților publice locale, cadre militare în rezervă și retragere.

În programul manifestărilor sunt cuprinse o ceremonie militară și religioasă, prezentarea sălilor de specialitate și vizitarea expoziției de echipamente și materiale pentru apărare NBC.

x x x
Centrul de Instrucție al Apărării Contra Gazelor, înființat în București prin ordin al Marelui Stat Major, avea ca misiune de bază modernizarea învățământului de formare, perfecționare și specializare a cadrelor din arma Apărare NBC. Batalionul Apărării Contra Gazelor (ACG), înființat în 1932, era alcătuit dintr-un pluton “specialități”, trei companii ACG, o companie asigurare pregătire de luptă, un pluton de “însoțire” și o companie “depozite”. În timpul celui de-al doilea război mondial, Batalionul ACG al centrului de instrucție s-a reorganizat, reprofilându-se pe îndeplinirea unor misiuni de specialitate posibile în campaniile din Est.

Centrul a fost desființat în 1945 și reînființat în 1947, la Făgăraș, sub denumirea de Centrul de Instrucție al Apărării Antichimice. După transformări și mutări succesive, în anul 1969 s-a înființat, la Câmpulung Muscel, Centrul de Instrucție al Trupelor Chimice care a devenit, în 1991, Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Chimie Militară. Actuala denumire a centrului a fost stabilită la data de 1 august 2005, când unitatea a fost subordonată Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă « General Eremia Grigorescu ».

Pe parcursul celor 75 de ani de funcționare, Centrul de pregătire pentru Apărare NBC a contribuit la elaborarea și fundamentarea principiilor tactico-operative de ducere a luptei, în condițiile întrebuințării armelor chimice de distrugere în masă, biologice, radiologice și nucleare. De asemenea, a avut un aport deosebit la elaborarea actelor normative în domeniul armei Apărare NBC, precum și la modernizarea, proiectarea, omologarea și experimentarea unor echipamente de apărare NBC. Această instituție militară a asigurat pregătirea și a participat, cu efective și specialiști, la desfășurarea unor operații de stabilitatea și de sprijin în Somalia, Angola, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Afganistan, Kuwait și Irak.Biroul de Presa al M.Ap.N.