Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 159


Aniversarea Centrului de pregtire pentru Aprare NBC


La 7 mai a.c., se mplinesc 75 de ani de la nfiinarea Centrului de Instrucie al Aprrii Contra Gazelor, ale crui tradiii sunt continuate astzi de Centrul de Pregtire pentru Aprare Nuclear, Biologic i Chimic.

Cu acest prilej, vineri, 5 mai, de la ora 12.00, la Centrul de Pregtire pentru Aprare NBC de la Cmpulung-Muscel vor avea loc activiti aniversare la care vor lua parte oficialiti militare i civile, reprezentani ai autoritilor publice locale, cadre militare n rezerv i retragere.

n programul manifestrilor sunt cuprinse o ceremonie militar i religioas, prezentarea slilor de specialitate i vizitarea expoziiei de echipamente i materiale pentru aprare NBC.

x x x
Centrul de Instrucie al Aprrii Contra Gazelor, nfiinat n Bucureti prin ordin al Marelui Stat Major, avea ca misiune de baz modernizarea nvmntului de formare, perfecionare i specializare a cadrelor din arma Aprare NBC. Batalionul Aprrii Contra Gazelor (ACG), nfiinat n 1932, era alctuit dintr-un pluton “specialiti”, trei companii ACG, o companie asigurare pregtire de lupt, un pluton de “nsoire” i o companie “depozite”. n timpul celui de-al doilea rzboi mondial, Batalionul ACG al centrului de instrucie s-a reorganizat, reprofilndu-se pe ndeplinirea unor misiuni de specialitate posibile n campaniile din Est.

Centrul a fost desfiinat n 1945 i renfiinat n 1947, la Fgra, sub denumirea de Centrul de Instrucie al Aprrii Antichimice. Dup transformri i mutri succesive, n anul 1969 s-a nfiinat, la Cmpulung Muscel, Centrul de Instrucie al Trupelor Chimice care a devenit, n 1991, Centrul de Perfecionare a Pregtirii Cadrelor de Chimie Militar. Actuala denumire a centrului a fost stabilit la data de 1 august 2005, cnd unitatea a fost subordonat colii de Aplicaie pentru Uniti Sprijin de Lupt « General Eremia Grigorescu ».

Pe parcursul celor 75 de ani de funcionare, Centrul de pregtire pentru Aprare NBC a contribuit la elaborarea i fundamentarea principiilor tactico-operative de ducere a luptei, n condiiile ntrebuinrii armelor chimice de distrugere n mas, biologice, radiologice i nucleare. De asemenea, a avut un aport deosebit la elaborarea actelor normative n domeniul armei Aprare NBC, precum i la modernizarea, proiectarea, omologarea i experimentarea unor echipamente de aprare NBC. Aceast instituie militar a asigurat pregtirea i a participat, cu efective i specialiti, la desfurarea unor operaii de stabilitatea i de sprijin n Somalia, Angola, Bosnia-Heregovina, Kosovo, Afganistan, Kuwait i Irak.Biroul de Presa al M.Ap.N.