Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 206


Omagierea eroilor români în Republica Moldova


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, va participa joi, 1 iunie a.c., la ceremonia de inaugurarea a Cimitirului de Onoare Românesc de la Țiganca, Republica Moldova.

La ceremonie, organizată în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, vor mai fi prezenți ministrul moldovean al culturii, Artur Cosma, reprezentanți ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și Asociației Naționale a Veteranilor de Război, din România.

În cimitirul din localitatea Țiganca, aflată la trei kilometri est de Prut, sunt înhumați 1020 de eroi români, căzuți în luna iulie a anului 1941, în luptele din timpul celui de-al doilea război mondial.


* * *
Proiectul de reconstrucție a Cimitirului de Onoare de la Țiganca a fost lansat de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor pe data de 9 iunie 2005. Cimitirul a fost reconstruit respectându-se întocmai amplasamentul inițial și dimensiunile pe care acesta le-a avut la înființarea sa, în urmă cu 65 de ani.

Intrarea în cimitir se face printr-o poartă tradițională românească care a fost sculptată de către meșterul popular Ilie Bența din Bârsana, Maramureș. Acesta a realizat și troița monumentală care străjuiește cimitirul din cea mai înaltă parte a acestuia, ea fiind amplasată spre răsărit, asemeni altarelor din bisericile ortodoxe, ca simbol al credinței în învierea din viața de apoi.

La intrare au fost dispuse 11 plăci comemorative realizate din granit negru, pe prima din acestea, sub stema României, fiind trecut textul: „CIMITIRUL DE ONOARE AL EROILOR ROMÂNI“. Pe următoarele sunt gravate - în ordine alfabetică - numele celor 830 de eroi identificați, fiecare din ei cu gradul și unitatea din care a făcut parte.

Două catarge străjuiesc troița creștină, iar pe acestea vor fi arborate în permanență drapelele de stat ale României și Republicii Moldova.
Biroul de Presa al M.Ap.N.