Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 314


SEEBRIG, la final de misiune în Afganistan


Vineri, 11 august a.c., de la ora 12.00, pe platoul din fața Cazinoului din Constanța va avea loc ceremonialul prilejuit de revenirea în țară a Comandamentului Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) din misiunea îndeplinită în Afganistan.

La activitate vor participa reprezentanți politici și militari ai țărilor care compun inițiativa regională a Forței Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE), oficialități din România, reprezentanți ai autorităților constănțene.

Comandamentul SEEBRIG a preluat comanda Brigăzii Multinaționale Kabul IX (KMNB IX), începând din 6 februarie a.c., și a acționat sub mandat ONU și sub conducerea operațională a NATO. Un număr de 233 militari români din cadrul Comandamentului SEEBRIG și din două subunități de sprijin (compania de stat major și compania de transmisiuni) au participat, timp de șase luni, la misiunea Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF).

Brigada a avut misiunea să conducă operațiuni de securitate și asistență, în capitala afgană Kabul și în zona adiacentă acesteia, cu scopul de a sprijini guvernul în menținerea unui climat stabil de securitate. De asemenea, Comandamentul SEEBRIG a condus unitățile din subordinea KMNB IX pentru îndeplinirea a aproximativ 150 de misiuni de amploare și a coordonat realizarea a peste 1.200 de proiecte în sprijinul populației civile din zona de acțiune.

Inițiativa Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei (SEDM) a fost lansată în martie 1996, având drept obiective promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, dezvoltarea capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective și facilitarea proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice. Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Ucraina (din decembrie 2005) și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia și SUA.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei și a Comitetului Politico-Militar Director, precum și comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de fiecare dintre țările semnatare. Din iulie 2005 președinția politico-militară a MPFSEE este deținută de Albania, iar comanda militară a SEEBRIG de Bulgaria. Începând din vara anului 2003, comandamentul SEEBRIG se află, pentru patru ani, la Constanța.

* * *

Jurnaliștii care doresc să participe la ceremonialul din data de 11 august se pot acredita la Centrul de presă care funcționează, începând de astăzi, la sediul SEEBRIG, tel./fax 0241-67.18.44. Aceștia vor fi așteptați vineri, 11 august a.c., între orele 11.40 și 12.00, pe platoul din fața Cazinoului din Constanța.

Persoane de contact, pentru detalii suplimentare: maiorul Daniel Anghel, telefon 0788.33.49.45, și maiorul Gabriel Purice, telefon 0722.738.153. Website: www.seebrig.org.Biroul de Presa al Ministerului Apararii