Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 371


La Câmpia Turzii - aerodrom militar echipat la standarde NATO


Un nou sistem de radionavigație și conducere a zborului va fi inaugurat miercuri, 27 septembrie, ora 13.00, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina. Cu același prilej, vor fi recepționate lucrările efectuate la această bază aeriană, în perioada 2005-2006, în cadrul programului „Ghidul”, derulat de Forțele Aeriene Române în scopul dotării aerodromurilor militare cu echipamente moderne, compatibile în totalitate cu cele existente în aviația militară a statelor membre NATO și în aviația civilă, conform standardelor NATO și normelor Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO).

„Ghidul” presupune efectuarea unor lucrări de modernizare a aerodromurilor militare și de echipare a acestora cu sisteme care asigură desfășurarea activităților specifice radionavigației și conducerii zborului conform procedurilor și standardelor NATO. Programul a demarat în anul 1999 și are în vedere, în afară de aerodromul din Câmpia Turzii, pe cele de la Fetești, la care lucrările au fost recepționate în 2000, și de la Boboc, pentru care se prevede finalizarea lucrărilor în 2007.

La Baza Aeriană de la Câmpia Turzii au fost modernizate punctul de conducere a zborului (turnul de control), hangarele pentru aeronave, au fost aduse îmbunătățiri rețelei de fibră optică, sistemului de alimentare cu energie electrică și apă, celui de încălzire centrală, canalizării, precum și stației de epurare. În privința dotărilor specifice controlului traficului aerian, baza a fost înzestrată cu un radar de control al zonei aerodromului și de aducere a aeronavelor la aterizare, un sistem instrumental de aterizare, o instalație de balizaj al aerodromului, un sistem specific de telefonie, precum și stații radio sol-aer performante.

Acțiunile de modernizare a aerodromului de la Baza Aeriană Câmpia Turzii au o valoare totală de 15 milioane de Euro și vor asigura operarea oricărui tip de avion de luptă, ziua și noaptea, în condiții meteorologice deosebite.
Statul Major al Fortelor Aeriene