MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 374
Delegaþie a Ministerului român al Apãrãrii, în Albania

„Brigada Multinaþionalã din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) a realizat nivelul de maturitate cerut de participarea la misiuni internaþionale”, a menþionat secretarul de stat Corneliu Dobriþoiu în cadrul lucrãrilor reuniunii miniºtrilor apãrãrii din þãrile membre SEDM, desfãºuratã la Tirana, Albania, în zilele de 26 ºi 27 septembrie 2006. “Dislocarea SEEBRIG în Afganistan reprezintã încã o dovadã a faptului cã statele din Europa de Sud-Est pot coopera eficient în materializarea unor interese comune, fiind furnizoare nete de securitate”, a adãugat Dobriþoiu.

În context, a fost reiteratã hotãrârea României de a participa activ în cadrul iniþiativei ºi de a oferi sprijin tuturor acelor þãri care doresc sã se integreze în structurile euro-atlantice, pornind de la premisa cã SEDM reprezintã un exerciþiu indispensabil al bunei cooperãri pentru asigurarea ºi menþinerea stabilitãþii ºi securitãþii regionale.

În cadrul reuniunii s-a aprobat primirea la procesul SEDM, cu statut de observator, a patru noi membri: Bosnia-Herþegovina, Georgia, Muntenegru ºi Serbia. De asemenea, miniºtrii apãrãrii din Sud-Estul Europei au felicitat România ºi Bulgaria pentru aderarea la Uniunea Europeanã începând cu 1 ianuarie 2007.

Secretarul de stat Dobriþoiu a adresat delegaþiei italiene condoleanþe pentru decesul militarului ISAF cãzut la datorie ca urmare a atentatului comis ieri împotriva unui convoi NATO în capitala afganã Kabul.

Iniþiativa SEDM a fost lansatã în martie 1996, având drept obiective promovarea cooperãrii regionale ºi a relaþiilor de bunã vecinãtate, dezvoltarea capacitãþilor defensive ºi a cooperãrii prin eforturi colective ºi facilitarea proceselor de integrare în instituþiile euro-atlantice. Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei, România, Ucraina (din decembrie 2005) ºi Turcia. La consultãrile politice ºi militare participã, cu statut de observator, Croaþia, Slovenia ºi SUA.

Preºedinþia Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniºtrilor Apãrãrii din Sud-estul Europei ºi a Comitetului Politico-Militar Director, precum ºi comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotaþie, de fiecare dintre þãrile semnatare. Din iulie 2005, preºedinþia politico-militarã a SEDM este deþinutã de Albania, iar comanda militarã a SEEBRIG, de Bulgaria. Începând din vara anului 2003, comandamentul SEEBRIG se aflã, pentru patru ani, la Constanþa.