Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 384


30.000 de persoane s-au interesat de cariera militară


Cariera militară ca soldat voluntar este o opțiune nouă și incitantă pe piața forței de muncă, apărută ca urmare a faptului că Armata României trece, de la 1 ianuarie 2007, la serviciul militar pe bază de voluntariat în timp de pace.

La aproape trei săptămâni de la inițerea campaniei de promovare a profesiei militare, în 20 septembrie a.c., numărul persoanelor care și-au manifestat interesul pentru acest gen de carieră a ajuns la aprox. 30.000.

Circa 6.000 de tineri s-au adresat Birourilor Informare-Recrutare județene, peste 2.500 au telefonat la numărul TELVERDE (0800 808 880) pus la dispoziție gratuit, iar 21.000 de vizitatori au accesat pagina din INTERNET (www.mapn.ro/recrutare), pentru a obține informații în legătură cu modul în care se pot angaja în armată ca militari profesioniști.

Un element de atractivitate se dovedește a fi și principiul egalității de șanse, aplicat corespunzător și în domeniul militar, lucru care a făcut ca, dintre tinerii care s-au interesat la Birourile Informare-Recrutare și la Telverde, aproape 20% să fie de sex feminin.

Din analiza datelor de la Birourile Informare-Recrutare rezultă că cei mai interesați de o carieră în armată sunt tinerii din București și din județele Argeș, Constanța, Gorj, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, iar cel mai puțin interesați sunt tinerii din județele Caraș-Severin, Covasna, Sălaj, Maramureș.

Armata Română are aproximativ 2.000 de locuri disponibile anul acesta pentru soldații voluntari bărbați, iar în anul 2007, circa 5.000 de locuri, pentru bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani.

De la 1 ianuarie 2007, un soldat sau gradat voluntar va beneficia de o serie de avantaje materiale, cum ar fi: venituri salariale (incluzând și indemnizația de hrană) care pornesc de la 10 milioane de lei vechi și la care se adaugă diferite sporuri în funcție de specialitatea militară și de condițiile de muncă, echipament gratuit, compensație pentru chirie în cazul în care nu are locuință, care poate ajunge până la 50% din soldă, asistență medicală gratuită potrivit legii, posibilitatea continuării studiilor, precum și perspective de evoluție într-o carieră militară permanentă prin trecerea în corpul subofițerilor sau al ofițerilor.Biroul de Presă al Ministerului Apărării