Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 413


Vntorii de Munte la cea de a 90 a aniversare


Ziua vntorilor de munte va fi srbtorit vineri, 3 noiembrie a.c, la Braov i Trgu-Neam, cu participarea unor personaliti din conducerea Ministerului Aprrii.

Manifestrile de la Braov, la care vor fi prezeni ministrul aprrii, Sorin Frunzverde, i eful Statului Major General, viceamiral dr. Gheorghe Marin, vor debuta la ora 10.00 cu un ceremonial religios la Troia Brigzii 2 Vntori de Munte „Sarmizegetusa”. n centrul municipiului de la poalele Tmpei se va desfura apoi un ceremonial militar care se va ncheia cu defilarea unitilor de vntori de munte. ncepnd cu ora 18.00, va avea loc retragerea cu tore a militarilor, din centrul oraului la comandamentul brigzii.

eful Statului Major al Forelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan, va participa, ncepnd cu ora 11.00, la un TeDeum oficiat la monumentul-mausoleu al vntorilor de munte din Trgu-Neam, unde se vor depune coroane i jerbe de flori. Activitile vor continua n piaa central a oraului, unde se va desfura, la ora 12.30, parada militar a Brigzii 61 Vntori de Munte „General Virgil Bdulescu”, dup care va avea loc o serbare cmpeneasc.

* * *

Vntorii de munte sunt specialitatea militar din compunerea Forelor Terestre, pregtit pentru a desfura operaii, independent sau n cooperare cu celelalte fore, n teren muntos-mpdurit, pe direcii sau n raioane greu accesibile, n orice condiii de stare a vremii.

Actul oficial de natere a vntorilor de munte este ordinul Marelui Cartier General nr. 294, din 3 noiembrie 1916, prin care s-a decis transformarea colii Militare de Schiori Bucureti n Corpul Vntorilor de Munte.

n Primul Rzboi Mondial, ncepnd cu iulie 1917 i pn n 1919, vntorii de munte au participat la toate aciunile militare de pe frontul romnesc, aceast perioad nsemnnd nsi geneza spiritului de nvingtori al acestor trupe de elit.
Vntorii de munte au probat abnegaie, jertf, dragoste de ar i eroism n luptele purtate n cel de-al Doilea Rzboi Mondial, strbtnd, prin lupt, peste 4.000 de kilometri, de la Cernui, Stepa Calmuc i Peninsula Crimeea, n Munii Caucaz, la Sfntu Gheorghe i Oradea, n Munii Tatra.

Unanim recunoscute i apreciate prin complexitatea misiunilor pe care le ndeplinesc, trupele de vntori de munte se constituie astzi ntr-o for redutabil, credibil, cu o capacitate acional ridicat. Acestea au fost prezente, n ultimii ani, n teatrele de operaii din Irak i Kosovo.

Monumentul-mausoleu al vntorilor de munte din Trgu-Neam a fost ridicat n iarna anului 1916 i primavara anului 1917, n memoria „eroilor care au nfruntat urgia focului duman i au nscris pagini de glorie i jertfe n istoria Rzboiului de Rentregire a Neamului la Trgu-Ocna, Mgura, Cireoaia i la Cona".

Monumentul a fost construit la propunerea Societii "Cultul eroilor", cu sprijinul unui comitet de iniiativ n fruntea cruia s-a aflat generalul Virgil Bdulescu (atunci cpitan), cel care a comandat primul batalion de vntori de munte.

Inaugurarea a avut loc la 29 iunie 1939, n cadrul unei solemniti la care au participat regele Carol al II-lea, primul ministru Armand Clinescu, generali, ofieri superiori, oficialiti ale judeului i muli locuitori din ora i din mprejurimi.

Biroul de Pres al Ministerului Aprrii