MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 413
Vânătorii de Munte la cea de a 90 a aniversare

Ziua vânătorilor de munte va fi sărbătorită vineri, 3 noiembrie a.c, la Brașov și Târgu-Neamț, cu participarea unor personalități din conducerea Ministerului Apărării.

Manifestările de la Brașov, la care vor fi prezenți ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, și șeful Statului Major General, viceamiral dr. Gheorghe Marin, vor debuta la ora 10.00 cu un ceremonial religios la Troița Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. În centrul municipiului de la poalele Tâmpei se va desfășura apoi un ceremonial militar care se va încheia cu defilarea unităților de vânători de munte. Începând cu ora 18.00, va avea loc retragerea cu torțe a militarilor, din centrul orașului la comandamentul brigăzii.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan, va participa, începând cu ora 11.00, la un TeDeum oficiat la monumentul-mausoleu al vânătorilor de munte din Târgu-Neamț, unde se vor depune coroane și jerbe de flori. Activitățile vor continua în piața centrală a orașului, unde se va desfășura, la ora 12.30, parada militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, după care va avea loc o serbare câmpenească.

* * *

Vânătorii de munte sunt specialitatea militară din compunerea Forțelor Terestre, pregătită pentru a desfășura operații, independent sau în cooperare cu celelalte forțe, în teren muntos-împădurit, pe direcții sau în raioane greu accesibile, în orice condiții de stare a vremii.

Actul oficial de naștere a vânătorilor de munte este ordinul Marelui Cartier General nr. 294, din 3 noiembrie 1916, prin care s-a decis transformarea Școlii Militare de Schiori București în Corpul Vânătorilor de Munte.

În Primul Război Mondial, începând cu iulie 1917 și până în 1919, vânătorii de munte au participat la toate acțiunile militare de pe frontul românesc, această perioadă însemnând însăși geneza spiritului de învingători al acestor trupe de elită.
Vânătorii de munte au probat abnegație, jertfă, dragoste de țară și eroism în luptele purtate în cel de-al Doilea Război Mondial, străbătând, prin luptă, peste 4.000 de kilometri, de la Cernăuți, Stepa Calmucă și Peninsula Crimeea, în Munții Caucaz, la Sfântu Gheorghe și Oradea, în Munții Tatra.

Unanim recunoscute și apreciate prin complexitatea misiunilor pe care le îndeplinesc, trupele de vânători de munte se constituie astăzi într-o forță redutabilă, credibilă, cu o capacitate acțională ridicată. Acestea au fost prezente, în ultimii ani, în teatrele de operații din Irak și Kosovo.

Monumentul-mausoleu al vânătorilor de munte din Târgu-Neamț a fost ridicat în iarna anului 1916 și primavara anului 1917, în memoria „eroilor care au înfruntat urgia focului dușman și au înscris pagini de glorie și jertfe în istoria Războiului de Reîntregire a Neamului la Târgu-Ocna, Măgura, Cireșoaia și la Coșna".

Monumentul a fost construit la propunerea Societății "Cultul eroilor", cu sprijinul unui comitet de inițiativă în fruntea căruia s-a aflat generalul Virgil Bădulescu (atunci căpitan), cel care a comandat primul batalion de vânători de munte.

Inaugurarea a avut loc la 29 iunie 1939, în cadrul unei solemnități la care au participat regele Carol al II-lea, primul ministru Armand Călinescu, generali, ofițeri superiori, oficialități ale județului și mulți locuitori din oraș și din împrejurimi.