Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 436


Secretarul general NATO la Ministerul Aprrii


Agenda Summit-ului de la Riga, Participarea Armatei Romniei la Fora Internaional de Securitate i Asisten (ISAF) din Afganistan i la celelalte operaiuni NATO n derulare, au fost principalele teme ale discuiilor care au avut loc la sediul Ministerului Aprrii, joi, 16 noiembrie a.c., ntre ministrul aprrii, Sorin Frunzverde, i Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Ministrul aprrii a fcut o trecere n revist a participrii militare romneti n teatrele de operaii, subliniind c meninerea bugetului aprrii la un nivel de minimum de 2 % din PIB este important pentru ndeplinirea misiunilor asumate. Secretarul general al NATO a fost informat c, pentru anul 2007, bugetul aprrii va avea o pondere de 2,05 % din PIB.

Referitor la operaia ISAF, domnul Sorin Frunzverde a artat c atenia noastr este concentrat asupra sudului Afganistanului, unde sunt dislocate majoritatea forelor romne participante la misiune, opinnd c pentru o mai bun coordonare ntre NATO i Uniunea European n domeniul operaiilor civile ar trebui s se aib n vedere o dezvoltare complementar.

Contribuia noastr la KFOR, n provincia Kosovo, va rmne la acelai nivel i n anul urmtor. Armata Romniei va continua participarea la efortul NATO de instruire al forelor irakiene, inclusiv prin derularea programului de instruire al ofierilor irakieni la Universitatea Naional de Aprare din Bucureti (pn n prezent au fost instruii 37 de ofieri irakieni).

n cadrul discuiei referitoare la agenda Summit-ului de la Riga, ministrul aprrii, a subliniat c acesta reprezint o nou oportunitate n cadrul procesului de transformare al organizaiei, care se sprijin pe succesul iniiativelor de la Praga i Istanbul. „Ne-am angajat s sprijinim implementarea noilor iniiative ale NATO, cu accent pe transportul aerian strategic, fore speciale i dezvoltri conceptuale” – a declarat Sorin Frunzverde, artnd c, la Riga, Romnia va sprijini politica NATO a uilor deschise.

Ministerul Aprrii pune la dispoziia redaciilor interesate imagini foto i video de la ceremonialul militar de ntmpinare a Secretarului General al NATO i de la convorbirile oficiale. Acestea vor fi postate i pe site-ul instituiei, www.mapn.ro. Persoan de contact, lt.col. Marian DINU, tel.: 0724.322.088.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii