Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 436


Secretarul general NATO la Ministerul Apărării


Agenda Summit-ului de la Riga, Participarea Armatei României la Forța Internațională de Securitate și Asistență (ISAF) din Afganistan și la celelalte operațiuni NATO în derulare, au fost principalele teme ale discuțiilor care au avut loc la sediul Ministerului Apărării, joi, 16 noiembrie a.c., între ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, și Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Ministrul apărării a făcut o trecere în revistă a participării militare românești în teatrele de operații, subliniind că menținerea bugetului apărării la un nivel de minimum de 2 % din PIB este importantă pentru îndeplinirea misiunilor asumate. Secretarul general al NATO a fost informat că, pentru anul 2007, bugetul apărării va avea o pondere de 2,05 % din PIB.

Referitor la operația ISAF, domnul Sorin Frunzăverde a arătat că atenția noastră este concentrată asupra sudului Afganistanului, unde sunt dislocate majoritatea forțelor române participante la misiune, opinând că pentru o mai bună coordonare între NATO și Uniunea Europeană în domeniul operațiilor civile ar trebui să se aibă în vedere o dezvoltare complementară.

Contribuția noastră la KFOR, în provincia Kosovo, va rămâne la același nivel și în anul următor. Armata României va continua participarea la efortul NATO de instruire al forțelor irakiene, inclusiv prin derularea programului de instruire al ofițerilor irakieni la Universitatea Națională de Apărare din București (până în prezent au fost instruiți 37 de ofițeri irakieni).

În cadrul discuției referitoare la agenda Summit-ului de la Riga, ministrul apărării, a subliniat că acesta reprezintă o nouă oportunitate în cadrul procesului de transformare al organizației, care se sprijină pe succesul inițiativelor de la Praga și Istanbul. „Ne-am angajat să sprijinim implementarea noilor inițiative ale NATO, cu accent pe transportul aerian strategic, forțe speciale și dezvoltări conceptuale” – a declarat Sorin Frunzăverde, arătând că, la Riga, România va sprijini politica NATO a ușilor deschise.

Ministerul Apărării pune la dispoziția redacțiilor interesate imagini foto și video de la ceremonialul militar de întâmpinare a Secretarului General al NATO și de la convorbirile oficiale. Acestea vor fi postate și pe site-ul instituției, www.mapn.ro. Persoană de contact, lt.col. Marian DINU, tel.: 0724.322.088.Biroul de Presă al Ministerului Apărării