Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpt.cdor. Liliana Tănase

 


Comunicat nr. 483


C O M U N I C A T


Referitor la accidentul de aviație produs în data de 24 octombrie a.c., în care a fost implicat un elicopter IAR 330 aparținând Bazei 90 Transport Aerian, Compartimentul Informare și Relații Publice al Statului Major al Forțelor Aeriene este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

Comisia de anchetă a evenimentului a finalizat raportul preliminar. Analizând informațiile înregistratorului parametrilor de bord, declarațiile martorilor oculari și datele colectate până în prezent de comisia de investigare, se poate presupune că evenimentul a fost produs de o eroare umană în aprecierea înălțimii reale față de suprafața apei. Aceasta a fost favorizată de apariția fenomenului de iluzie optică la zborul elicopterelor deasupra apei, generat de reflexiile soarelui în oglinda lacului, care a determinat proiectarea unui orizont virtual în apă, luat ca referință de către echipajul elicopterului.

Nu sunt excluse eventualele interferențe ale păsărilor existente în zonă, cu traiectoria de zbor a elicopterului, care să fi perturbat atenția echipajului de la menținerea înălțimii de siguranță, factorul de risc cel mai important în această situație.

Comisia de investigare a Statului Major al Forțelor Aeriene continuă cercetările, iar concluzia finală va putea fi formulată după definitivarea unor cercetări tehnice suplimentare, efectuate în colaborare cu alte instituții ale statului.Statul Major al Fortelor Aeriene