Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpt.cdor. Liliana Tănase

 


Comunicat nr. 484


COMUNICAT


În legătură cu accidentul deosebit de grav produs, pe data de 22 noiembrie a.c., în timpul zborului de instrucție al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, când o aeronavă de tip MiG-21 LanceR s-a prăbușit în apropierea localității Beliu, județul Arad, Compartimentul Informare și Relații Publice al Statului Major al Forțelor Aeriene este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

Specialiștii din cadrul Comisiei de Investigare au identificat elementele probatorii de natură a furniza concluziile preliminare privind cauzele care au generat accidentul.
Până în prezent, se poate afirma că, din punctul de vedere al sistemului de propulsie și al elementelor de comandă, aeronava a funcționat normal pe întreaga durată a zborului, de la decolare până la impactul cu solul. Din analiza elementelor de tehnica pilotajului a rezultat faptul că nu au fost depășite restricțiile de exploatare în zbor ale aeronavei.
În acest moment al investigației, cauza producerii catastrofei aeriene poate fi atribuită instalării subite a pierderii de conștientă a pilotului, indusă de unul de factorii de mediu sau de o afecțiune psiho-fizică pre-existentă în stare latentă.

Pentru finalizarea investigației, vor fi abordate aspecte multidisciplinare care, dată fiind natura și complexitatea lor, exclud, în principiu, posibilitatea precizării unui orizont de timp pentru a demonstra una dintre cele două ipoteze avansate, în scopul stabilirii certe a cauzei care a generat accidentul aerian.Statul Major al Fortelor Aeriene