MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 487
La Ministerul Apãrãrii, adunare festivã dedicatã aderãrii României la Uniunea Europeanã

Momentul aderãrii României la Uniunea Europeanã a fost marcat vineri, 29 decembrie 2006, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Apãrãrii. Drapelele României ºi Uniunii Europene au fost purtate de militarii Regimentului 30 Gardã ºi Protocol „Mihai Viteazu”, iar Muzica Reprezentativã a Ministerului Apãrãrii a intonat inmurile României ºi Uniunii Europene.

În discursul rostit cu acest prilej, ministrul apãrãrii, Sorin Frunzãverde a subliniat cã România încheie prin aderarea la Uniunea Europeanã, procesul de aderare la spaþiul european, care reprezintã un “excelent demers politic, diplomatic ºi militar, susþinut de marea majoritate a românilor”.

Ministrul Sorin Frunzãverde a declarat, cu acelaºi prilej, cã intrarea României în NATO a reprezentat momentul determinant ºi pentru primirea þãrii noastre în Uniunea Europeanã. “Prezenþa militarilor noºtri în misiuni internationale, alãturi de camarazii din þãrile Alianþei Nord-Atlantice, în marea lor majoritate ºi þãri membre ale Uniunii Europene, a fost dovada faptului cã România doreºte ºi poate sã facã parte din Uniunea bazatã pe sistemul de valori ale democraþiei ºi libertãþii, iar reforma Armatei a fost unul din elementele de politicã internã determinante pentru aderarea României la NATO ºi UE”, a spus ministrul apãrãrii.

Din punct de vedere militar, a mai spus domnul Sorin Frunzãverde, România este integratã în Politica Europeanã de Securitate ºi Apãrare, forþele militare româneºti sunt prezente în Catalogul de Forþe 2007, iar þara noastrã devine membrã a Agenþiei Europene de Apãrare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, în toate structurile subordonate Ministerului Apãrãrii, inclusiv în teatrele de operaþii în care acþioneazã militari români, drapelul Uniunii Europene va fi arborat alãturi de cel al României ºi al Alianþei Nord- Atlantice.