MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 73
Jurnaliºti în vizitã la Centrul Zonal de Selecþie ºi Orientare Breaza

Statul Major General a organizat, vineri, 16 martie a.c., o vizitã de presã la Centrul Zonal de Selecþie ºi Orientare de la Breaza, în vederea documentãrii jurnaliºtilor asupra procesului de selecþie a soldaþilor voluntari.

„Pânã în prezent, în acest centru au fost testaþi aproape jumãtate din numãrul total de candidaþi recrutaþi de centrele militare judeþene din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, sudul Moldovei ºi din municipiul Bucureºti,” a declarat ºeful centrului, colonel Tiberiu BUZDUGAN.

Procesul se va finaliza la mijlocul lunii aprilie, când tinerii declaraþi admiºi vor fi repartizaþi, în ordinea rezultatelor, la unitãþile pentru care au optat, pe cele aproximativ 1.300 de posturi scoase la concurs în prima serie.

Conform statisticilor provizorii întocmite de Centrul Zonal de Selecþie ºi Orientare de la Breaza, procentul de promovabilitate se situeazã în jurul valorii de 50%. De asemenea, peste 70% dintre cei care se prezintã la concurs provin din mediul urban, iar 12% sunt fete. Din punct de vedere al studiilor, pânã în prezent, 60% dintre tineri sunt absolvenþi de liceu, 30% au urmat o ºcoalã profesionalã sau ciclul I de liceu iar 10% sunt absolvenþi de facultãþi sau ºcoli postliceale.

* * *
Procesul de selecþie a soldaþilor voluntari a început prin întocmirea dosarelor de candidaþi ºi cu efectuarea vizitei medicale în spitalele ºi policlinicile militare cele mai apropiate de locul de domiciliu.

Cei declaraþi apþi din punct de vedere medical se prezintã (în urma unei planificãri) la Centrele Zonale de Selecþie ºi Orientare (de la Breaza, Câmpulung Moldovenesc sau Alba Iulia) pentru susþinerea testelor pshihologice ºi a probelor de pregãtire fizicã. Tinerii care vor fi declaraþi admiºi vor urma, în cadrul centrelor de instruire ale categoriilor de forþe, un program de instruire de 2 pânã la 5 luni, structurat pe douã componente:
• modulul instruirii individuale (2 luni) – pentru cei care nu au satisfãcut stagiul militar, axat pe pregãtirea militarã generalã ºi tacticã, în vederea formãrii deprinderilor necesare protecþiei individuale, ducerii luptei ºi mânuirii armamentului/echipamentului din dotare
• modulul perfecþionãrii instruirii (2-3 luni) – axat pe pregãtirea militarã de specialitate, specificã armei ºi specialitãþii militare pe care soldaþii voluntari vor fi încadraþi ulterior.
Dupã încheierea perioadei de pregãtire ºi promovarea examenelor, soldaþii voluntari vor semna primul contract de angajare (care poate fi de pânã la patru ani).