Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
ȘEFUL SMG, LA EXERCIȚIUL EVROPI II AL GRUPULUI DE LUPTĂ HELBROC AL UE
Grupul de Luptă al Uniunii Europene, format din Grecia-Bulgaria-România-Cipru (EU HELBROC BG), desfășoară, între 14 și 19 mai, pe teritoriul Republicii Elene, un exercițiu real de gestionare a crizelor, finanțat de Uniunea Europeană.
Este prima activitate întrunită a EU HELBROC BG. Toate cele patru state implicate au participat efectiv la planificarea exercițiului, la care vor lua parte peste 1.200 de militari. România participă cu un pluton NBC și o echipă PSYOPS, însumând un efectiv de 40 de militari.
Principalul scop al exercițiului este de a desfășura o acțiune coerentă și complexă și de a atinge interoperabilitatea între forțele multinaționale participante. De asemenea, se urmărește antrenarea pentru aplicarea procedurilor Uniunii Europene privind gestionarea crizelor, cu accent pe asistența umanitară și operațiile de evacuare.
* * *
Un grup tactic de luptă este o structură de nivel batalion care include elemente de sprijin de luptă și sprijin nemijlocit, la care se adaugă capacități de transport strategic și de susținere în teatrul de operații timp de 30-120 de zile. Unitatea trebuie să aibă capacitatea de a fi dislocată în 5-10 zile pentru a îndeplini, în principal, misiuni în domeniul gestionării crizelor, dar poate fi utilizată și în misiuni de tip Petersberg (misiuni umanitare și de salvare, misiuni de menținere a păcii și misiuni ale forțelor combatante pentru gestionarea crizelor, inclusiv impunerea păcii), precum și în misiunile definite în cadrul Strategiei de Securitate Europeană.
Proiectul european al “grupurilor tactice de luptă”, inițiat de Franța, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în luna februarie a anului 2004, a fost aprobat de miniștrii apărării din statele membre UE și transformat într-un concept european, care a fost lansat la Conferința ministerială de angajare a capabilităților militare din noiembrie 2004.
În prezent, sunt anunțate contribuții de la 22 de state, inclusiv România, pentru constituirea a 19 grupuri tactice de luptă. Începând din 2007, UE va trebui să fie în măsură să desfășoare simultan două operații militare utilizând grupuri de luptă. În acest scop a fost conceput un mecanism prin care două astfel de grupuri se află permanent în stand-by pentru o perioadă de șase luni.
România a optat pentru participarea la constituirea a două grupuri tactice de luptă:
- unul cu Grecia ca «națiune-cadru», la care mai participă Bulgaria și Cipru; grupul va fi pus la dispoziția UE în semestrul al II-lea al anului 2007;
- unul cu Italia ca «națiune-cadru», la care mai participă Turcia; grupul va fi pus la dispoziția UE în semestrul al II-lea al anului 2010.
Biroul Informare publica al Statului Major General