Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 193


COMUNICAT


În legătură cu aspectele la care se face referire în raportul prezentat vineri, 8 iunie 2007, în Comisia Juridică și pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei, de către domnul Dick Marty, Ministerul Apărării face următoarele precizări:

1.La Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, nu a existat niciodată vreun centru de detenție, român sau străin. Baza a fost pusă la dispoziția tuturor celor interesați în clarificarea acestor aspecte, fiind vizitată de reprezentanți ai presei naționale și internaționale, parlamentari și experți străini.

2.Afirmațiile cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României au făcut obiectul unei anchete a Parlamentului român. Potrivit Raportului Comisiei speciale de anchetă, nu au existat baze secrete americane în România sau facilități pentru deținerea unor prizonieri.

3.Direcția de Informații Militare (DIM) - J2, inclusiv conducerea sa, nu a fost implicată niciun moment în operațiuni legate de transferurile sau transporturile aeriene americane, indiferent de natura acestora.

4.Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) și DIM nu au responsabilități pe linia acordării dreptului de survol sau executării de escale tehnice pentru aeronavele străine.

5.Conform legislației în vigoare, DGIA, ca structură a M.Ap., este subordonată direct ministrului civil al Apărării și este supusă controlului parlamentar exercitat prin comisiile de specialitate.Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării