Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 193


COMUNICAT


n legtur cu aspectele la care se face referire n raportul prezentat vineri, 8 iunie 2007, n Comisia Juridic i pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei, de ctre domnul Dick Marty, Ministerul Aprrii face urmtoarele precizri:

1.La Baza Aerian Mihail Koglniceanu, din judeul Constana, nu a existat niciodat vreun centru de detenie, romn sau strin. Baza a fost pus la dispoziia tuturor celor interesai n clarificarea acestor aspecte, fiind vizitat de reprezentani ai presei naionale i internaionale, parlamentari i experi strini.

2.Afirmaiile cu privire la existena unor centre de detenie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor nchiriate de CIA pe teritoriul Romniei au fcut obiectul unei anchete a Parlamentului romn. Potrivit Raportului Comisiei speciale de anchet, nu au existat baze secrete americane n Romnia sau faciliti pentru deinerea unor prizonieri.

3.Direcia de Informaii Militare (DIM) - J2, inclusiv conducerea sa, nu a fost implicat niciun moment n operaiuni legate de transferurile sau transporturile aeriene americane, indiferent de natura acestora.

4.Direcia General de Informaii a Aprrii (DGIA) i DIM nu au responsabiliti pe linia acordrii dreptului de survol sau executrii de escale tehnice pentru aeronavele strine.

5.Conform legislaiei n vigoare, DGIA, ca structur a M.Ap., este subordonat direct ministrului civil al Aprrii i este supus controlului parlamentar exercitat prin comisiile de specialitate.Purttorul de cuvnt al Ministerului Aprrii