Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Reuniune pe probleme de conversie a bazelor militare, la Mangalia
Aproximativ 25 de specialiști din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România, Serbia și Ungaria, precum și reprezentanți ai NATO, OSCE și RACVIAC au dezbătut problematica întrebuințării fostelor baze și facilități miliare în scopul îndeplinirii unor obiective ale comunităților locale.
De asemenea, reprezentanți ai primăriei municipiului Mangalia au prezentat propria experiență în materializarea unui proiect-pilot de conversie. Este vorba despre realizarea, într-o fostă cazarmă, a unui ansamblu rezidențial destinat tinerelor familii, ansamblu în valoare de 13,3 milioane euro, ce include 160 de apartamente construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (opt blocuri de locuințe, din care trei sunt finalizate), 76 de locuințe individuale, aflate în diferite stadii de execuție, un complex tip Mall cu facilitățile corespunzătoare (săli de conferință, magazine, săli de cinema, sală de fitness etc.) și două clădiri care urmează să fie renovate în vederea realizării unei grădinițe și asigurării spațiilor necesare pentru Agenția de monitorizare și ocupare a forței de muncă. În privința utilităților, până în prezent au fost realizate rețelele de canalizare, apă și racordul electric și se continuă lucrul la drumuri.
RACVIAC a fost înființat în anul 2000 ca proiect distinct în cadrul Pactului de Stabilitate în Sud-Estul Europei, având drept obiectiv asigurarea cadrului de dezbatere și cooperare, precum și acordarea de asistență, la nivel regional, în probleme privind măsurile de control al armamentelor și de sporire a încrederii și securității, precum și reconversia personalului militar, conversia bazelor militare, respectiv restructurarea industriei de apărare.
Centrul regional de asistență pe probleme de verificare și implementare a controlului armametelor se află în Croația, iar în activitatea acestuia sunt implicate Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Danemarca, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Franța, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Olanda, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria, Regatul Unit al Marii Brtanii și Irlandei de Nord.
Partea română este reprezentată în cadrul RACVIAC de Direcția Domenii și Infrastructuri, structură a Ministerului Apărării care la 18 iunie a.c. a împlinit 87 de ani de la înființare și are ca responsabilități administrarea și exploatarea cazărmilor, asigurarea stării de întreținere și efectuarea reparațiilor asupra proprietății imobiliare a armatei.
Biroul de Presă