Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Corneliu MORARU, tel. 0744 507 503

 


Comunicat nr. 296


ZIUA MEDICINEI MILITARE


Medicii militari aniversează, la 21 august, 145 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei. Cu acest prilej, se vor depune coroane și jerbe de flori marți, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Sanitari (Piața Eroilor) și de la ora 10.00 la Mormântul fondatorului medicinei militare, dr.Carol Davila (intersecția str. Ana Davila cu str. G-ral. medic Atanase Demosthene).

x x x

La data de 21 august 1862, printr-un înalt decret domnesc, au fost înființate Corpul ofițerilor sanitari ai armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătății efectivelor armatei române.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul și calitățile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Școlii de Medicină (întemeietorul învățământului medico-militar și medical superior din țara noastră), inspector al adminstrației centrale sanitare și efor al spitalelor.

Elaborarea „Instrucțiunilor pentru funcționarea ambulanțelor” și a „Deciziei relative la serviciul ambulanțelor în armată”, precum și promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” a creat cadrul normativ de funcționare a serviciului sanitar militar, condus de o direcție specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.

Medicii militari de toate specialitățile au devenit, în timp, personalități recunoscute de lumea medicală pe plan intern și internațional.

În prezent, sistemul medical militar se reorganizează în conformitate cu noua Concepție privind reorganizarea și modernizarea sistemului medical militar aprobată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării