Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 361


Ceremonialul de repatriere a eroului IOAN GROSARU


Preoți militari români, americani și australieni au oficiat o slujbă religioasă în cadrul ceremonialului de repatriere a sublocotenentului (post-mortem) Ioan Grosaru, care a avut loc, în această dimineață, în baza militară românească din Tallil, Irak.

La catafalcul eroului român i-au prezentat ultimul omagiu militarii Batalionului 32 Infanterie, comandantul Comandamentului 2 Operațional Întrunit ”Mareșal Alexandru Averescu”, generalul-locotenent Florian Pință, comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, generalul-maior Graham Binns, locțiitorul șefului de Stat Major pentru Operațiile Coaliției Multinaționale din Irak, generalul de brigadă Visarion Neagoe, comandantul Grupului de Luptă australian, locotenent-colonelul Jake Elwood, militari din forțele americane, britanice și australiene participante la misiunea Iraqi Freedom, care sunt dislocate la Tallil.

Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Cristian Dinulică, a exprimat durerea și suferința din sufletele camarazilor de arme: „Batalionul 32 Infanterie „Mircea” nu va mai fi același fără Ioan Grosaru. Vor fi momente în care nu ne vom regăsi, însă misiunea va trebui să primeze pentru noi. Cu el în suflete și în gânduri trebuie să mergem mai departe, să demonstrăm că sacrificiul lui nu a fost zadarnic. Îndeplinindu-ne misiunea pe care ne-a încredințat-o țara, îi cinstim sufletul său frumos și bun, care acum ne privește de undeva de sus, de la Tatăl Ceresc”.

Comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, generalul-maior Graham Binns, a declarat:”În numele armatei britanice exprim profundul respect și întreaga admirație pentru sacrificiul suprem al luptătorului dumneavoastră Ioan Grosaru.”

Generalul Florian Pință i-a îndemnat pe militarii români să-și continue misiunea primită: „Să nu uitați nicicând că jertfa slt.(p.m.) Ioan Grosaru va rămâne un simbol al sacrificiului suprem în războiul total împotriva terorismului. Întreaga coaliție este alături de armata română și eroul său. Fiți mândri de camaradul vostru care acum vă privește din ceruri.”

În numele camarazilor de arme, familiei îndoliate îi vor fi încredințate steagul de identificare al batalionului, placheta simbolizând o flacără veșnică, și un ajutor financiar din donațiile camarazilor români, australieni, britanici și americani.

Trupul neînsuflețit al Slt.(p.m) Ioan Grosaru a fost îmbarcat Irakul la bordul unei aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene Române, care va ateriza, în jurul orei 17.00, pe aeroportul din Suceava.Biroul de Presă al Ministerului Apărării