Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT
În deschiderea discursului său, secretarul de stat Maior a afirmat că “desfășurarea la București a celui de-al XXIX-lea Congres Internațional de Istorie Militară a constituit, deopotrivă, o provocare și o satisfacție pentru conducerea Ministerului Apărării Naționale. O provocare, pentru că pregătirea unei asemnea manifestări științifice a implicat un imens efort organizatoric. O satisfacție, deoarece reuniunea care începe azi ne oferă o nouă ocazie să demonstrăm că armata noastră este un organism profound ancorat în viața spirituală, având strânse legături cu cercurile academice și științifice, atât pe plan intern cât și internațional”.
Vorbind despre modul în care difuzarea și prelucrarea informației afectează câmpul acțiunii și practicii militare, secretarul de stat Maior a precizat că “actualul Congres Internațional de Istorie Militară dovedește cu prisosință posibilitățile de materializare efectivă a unor rezultate relevante din cercetarea științifică. Consider istoria militară nu ca pe o disciplină pur teoretică și descriptivă, ci ca una legată intrinsec de viața reală, oferind, prin lecțiile învățate din desfășurarea conflictelor recente, prin aspectele noi care apar, soluții pragmatice pentru cei implicați în diferite activități cu specific militar.”
În continuare, domnia sa a apreciat că “Armata României, care cunoaște un proces de restructurare pe baze moderne, se află în prezent în fața unor noi examene importante, legate de apropiata accedere a României în Alianța Nord-Atlantică și de perspectiva integrării țării noastre, în 2007, în Uniunea Europeană. Împreună cu celelalte componente ale sistemului de apărare, suntem preocupați să găsim modalitățile cele mai eficinte de acțiune pentru a răspunde provocărilor cu caracter global, dar și riscurilor regionale care afectează securitatea zonei geografice în care ne aflăm, provocări și riscuri de o natură cu totul nouă, care s-au făcut remarcate îndeosebi după 11 septembrie 2001”.
Referindu-se la prezența activă a militarilor români, încă din 1991, în cadrul unor misiuni de observare, de menținere a păcii și cu caracter umanitar sub mandat ONU, UE sau NATO, domnul Maior a făcut trimitere la faptul că “alături de alte state, România și-a manifestat disponibilitatea de a contribui pe toate căile la normalizarea situației post-conflict în Irak”.
În încheiere, demnitarul a precizat că “o altă dimensiune a preocupărilor Ministerului Apărării Naționale, o reprezintă cooperarea cu instituțiile de cultură și cele de profil academic și științific, atât din interior cât și din afara țării ”.
Congresul se desfășoară în perioada 11-15 august a.c., la Palatul Cercului Militar Național și este organizat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și Comisia Română de Istorie Militară, sub egida Comisiei Internaționale de Istorie Militară și sub înaltul patronaj al președintelui României.
Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare