Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 411


Ceremonial militar la Carei dedicat Zilei Armatei României


Generalul-locotenent Sorin IOAN, locțiitorul șefului Statului Major General, va participa la ceremonialul militar, religios și de depunere de coroane de flori care se va desfășura sâmbătă, 20 octombrie, începând cu ora 11.00, la Ansamblul Monumental din Carei, județul Satu-Mare.

La această manifestare, care se încadrează în seria de evenimente dedicate Zilei Armatei României, au fost invitați să participe reprezentanți ai autorităților locale, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere.

x x x

După 23 august 1944, România a avut o contribuție substanțială la eforturile de război ale Națiunilor Unite. Armata română a realizat apărarea strategică a granițelor și a liniei temporare de demarcație româno-ungare din Crișana și Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Sub acoperirea strategică a românilor, trupele sovietice au parcurs aproximativ 1.000 de kilometri într-un timp foarte scurt și, fără să întâmpine rezistență, au trecut prin strâmtorile din Carpații Occidentali și Meridionali, în Ardeal.
În toamna anului 1944, Armatele 1 și a 4-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părții de nord-est a României.Obiectivul ofensivei a fost atins între 21 și 25 octombrie, când forțele inamice au fost alungate din orașele Carei și Satu Mare, dincolo de granița româno-ungară.
Pentru eliberarea orașului Carei, a fost concepută o mare manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistența inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar militarii Regimentelor 34 și 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeași noapte, iar în dimineața zilei de 25 octombrie au eliberat orașul Carei.Biroul de Presă al Ministerului Apărării