MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 416
Inaugurarea școlii din Al Badur

Comandantul Batalionului 32 Infanterie “Mircea” din Timișoara, aflat în misiune în Irak, a inaugurat duminică, 21 octombrie 2007, școala din localitatea Al Badur, provincia Dhi Qar, aflată în aria de responsabilitate a militarilor români.

La inaugurarea școlii alături de locotenent-colonelul Cristian Dinulică, comandantul Batalionului 32 Infanterie “Mircea” și militarii săi, au participat comandantul Brigazii 1 Mecanizate Britanice, generalul de brigadă James Bashall, șeicul general al tribului Al Badur, Abber Fahad Al Shershab Al Badri, localnici, profesori și cei 85 de elevi beneficiari ai proiectului.

Școala primară de 4 clase din Al Badur a fost considerată ca un proiect prioritar pentru familiile tribului local de către contingentele de militari români care au acționat în această zonă, în ultima perioadă. Astfel, în noiembrie 2006, militarii Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Bistrița au întocmit documentația și au înaintat proiectul spre aprobare Diviziei Multinaționale de Sud-Est. Proiectul s-a dezvoltat în prima jumătate a anului 2007, sub coordonarea militarilor Batalionului 495 Infanterie ”Capitan Ștefan Șoverth”, din București. Militarii Batalionului 32 Infanterie “Mircea”, au reușit să finalizeze acest proiect astfel încât cei 85 de copii irakieni să înceapă noul an școlar într-o spațiu nou și modern.

Școala a fost construită pe terenul pus la dispoziție, cu titlu gratuit, de către șeicul tribului Al Badur, alături de cea veche care este din pământ, fără ferestre și acoperiș și care devenise improprie pentru activități de învățământ. Noua școală dotată cu ventilatoare, sistem de iluminat, mobilier și tablă de sticlă, răcitoare pentru apă și facilități sanitare moderne poartă o placă comemorativă pentru consemnarea participării Armatei României la reconstrucția Irakului.

Locotenent-colonelul Cristian Dinulică s-a adresat asistenței: “Copiii prezenți la acest eveniment, pot demonstra că eforturile părinților lor și ale militarii români și englezi, nu sunt zadarnice. Numai educația și buna pregătire școlară vă va aduce în viață realizări și împliniri”.

La rândul său generalul de brigadă James Bashall a mulțumit militarilor români: ”Mă bucur de faptul că ați perseverat și ați depus eforturi să realizați primul obiectiv pe care l-ați precizat în ziua de 8 august când am participat la transferul de autoritate. Ați adus zâmbete pe chipul copiilor irakieni. Ați realizat un pod al prieteniei. Militarii români au înțeles cât de importante sunt proiectele de reconstrucție pentru securizarea zonei. Implicarea poporului irakian alături de militari este o poveste de succes scrisă de Armata României.”

Costul construcției a fost de aproximativ 123.000 dolari americani din fonduri C.E.R.P. (Fondul de Răspuns pentru Situații de Urgență al Comandantului Coaliției Multinaționale), destinate pentru reconstrucția Irakului.