Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Ciprian Panga, 0742 371957

 


Comunicat nr. 443


Ceremonial militar la Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal


Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal organizează vineri, 2 noiembrie, începând cu ora 11.00, un ceremonial militar cu ocazia primirii denumirii onorifice ,,General Leonard Mociulschi”.

La festivitate au fost invitați reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării și ai instituțiilor publice locale, veterani de război și cadre în rezervă sau retragere din Corpul Vânătorilor de Munte, membri ai Casei Regale.

Accesul și acreditarea reprezentanților mass-media care doresc să participe la activitate se va realiza vineri, între orele 10.30 și 10.45, la punctul de acces al unității, din strada Râșnoavei nr.1, Predeal.
* * *
Personalitate militară de excepție, Leonard Mociulschi s-a născut pe plaiurile Sucevei, în anul 1889. Și-a ales cariera militară în 1910, când a fost admis la Școala de Ofițeri de Infanterie. A absolvit în 1912 cu gradul de sublocotenent și a participat la Războiul Balcanic din 1913. La începutul Primului Război Mondial, Leonard Mociulschi era comandantul Companiei 10 din cadrul Regimentului 29 Infanterie Dorohoi, pentru ca la sfârșitul acestei conflagrații, remarcându-se în luptele de la Oituz și Soveja, pentru care a fost decorat de Regele Ferdinand, Mociulschi a fost promovat la rangul de căpitan. În 1940, Leonard Mociulschi este numit comandant adjunct al Brigăzii l Mixtă Munte, iar în 1941 a primit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, în grad de Cavaler.

Pe front, în anul 1942, Leonard Mociulschi a fost promovat la rangul de general de brigadă și numit comandant adjunct al Diviziei 4 Vânători de Munte. Această mare unitate a jucat un rol decisiv în ofensiva din zona Sevastopolului.

În cadrul campaniei Anti-Axă, generalul Mociulschi s-a aflat la comanda Grupului Crișuri, participând la eliberarea Transilvaniei. În luptele ce au urmat, victoriile din masivele Javorina i-au adus lui Mociulschi Ordinul “Mihai Viteazul” cu spade, clasa a IlI-a.

În 1945, Leonard Mociulschi a fost promovat la comanda Corpului de Munte. A încetat din viata în ziua de 15 aprilie 1979, la vârsta de 90 de ani. Astăzi, în România există mai multe străzi, precum și două statui (în Beiuș si Sighetul Marmației), care cinstesc memoria acestui brav înaintaș al familiei Mociulschi.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării