Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Ciprian Panga, 0742 371957

 


Comunicat nr. 443


Ceremonial militar la Batalionul 21 Vntori de Munte din Predeal


Batalionul 21 Vntori de Munte din Predeal organizeaz vineri, 2 noiembrie, ncepnd cu ora 11.00, un ceremonial militar cu ocazia primirii denumirii onorifice ,,General Leonard Mociulschi”.

La festivitate au fost invitai reprezentani ai conducerii Ministerului Aprrii i ai instituiilor publice locale, veterani de rzboi i cadre n rezerv sau retragere din Corpul Vntorilor de Munte, membri ai Casei Regale.

Accesul i acreditarea reprezentanilor mass-media care doresc s participe la activitate se va realiza vineri, ntre orele 10.30 i 10.45, la punctul de acces al unitii, din strada Rnoavei nr.1, Predeal.
* * *
Personalitate militar de excepie, Leonard Mociulschi s-a nscut pe plaiurile Sucevei, n anul 1889. i-a ales cariera militar n 1910, cnd a fost admis la coala de Ofieri de Infanterie. A absolvit n 1912 cu gradul de sublocotenent i a participat la Rzboiul Balcanic din 1913. La nceputul Primului Rzboi Mondial, Leonard Mociulschi era comandantul Companiei 10 din cadrul Regimentului 29 Infanterie Dorohoi, pentru ca la sfritul acestei conflagraii, remarcndu-se n luptele de la Oituz i Soveja, pentru care a fost decorat de Regele Ferdinand, Mociulschi a fost promovat la rangul de cpitan. n 1940, Leonard Mociulschi este numit comandant adjunct al Brigzii l Mixt Munte, iar n 1941 a primit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, n grad de Cavaler.

Pe front, n anul 1942, Leonard Mociulschi a fost promovat la rangul de general de brigad i numit comandant adjunct al Diviziei 4 Vntori de Munte. Aceast mare unitate a jucat un rol decisiv n ofensiva din zona Sevastopolului.

n cadrul campaniei Anti-Ax, generalul Mociulschi s-a aflat la comanda Grupului Criuri, participnd la eliberarea Transilvaniei. n luptele ce au urmat, victoriile din masivele Javorina i-au adus lui Mociulschi Ordinul “Mihai Viteazul” cu spade, clasa a IlI-a.

n 1945, Leonard Mociulschi a fost promovat la comanda Corpului de Munte. A ncetat din viata n ziua de 15 aprilie 1979, la vrsta de 90 de ani. Astzi, n Romnia exist mai multe strzi, precum i dou statui (n Beiu si Sighetul Marmaiei), care cinstesc memoria acestui brav nainta al familiei Mociulschi.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii