Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 475


Contractele offset pentru fregate discutate în Marea Britanie


Stadiul contractului de suport logistic pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, modernizarea fregatelor în cadrul etapei 2 și offsetul prevăzut prin Acordul de achiziție a celor două fregate au fost principalele subiecte abordate joi, 15 noiembrie, în cadrul întâlnirii pe care ministrul Teodor Meleșcanu a avut-o la Londra cu Baroana Ann Taylor de Bolton, ministru de stat britanic pentru echipamente și sprijin logistic din cadrul ministerului Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Referitor la contractul de suport logistic, s-a subliniat că negocierile pentru primul contract dintre Forțele Navale și compania BAE Systems Surface Fleet Solution sunt finalizate și, din punct de vedere al părții române, contractul trebuie semnat de ambele părți în cel mai scurt timp posibil.

Ministrul Meleșcanu a reiterat faptul că, prioritar, pentru Ministerul român al Apărării este ca navele să aibă asigurat suportul logistic necesar, încă de la începutul anului viitor, iar pentru aceasta contractul trebuie să fie semnat, cel mai târziu, până la jumătatea lunii decembrie 2007.

Referitor la modernizarea fregatelor, ministrul apărării a subliniat faptul că sunt interpretări diferite ale modalității de selectare a integratorului de sistem. Partea română este pregătită să inițieze etapa 2 de modernizare a fregatelor, iar în acest context, sunt mai multe companii internaționale care și-au manifestat dorința de a participa la programul de modernizare, a spus ministrul român al Apărării.

În ceea ce privește îndeplinirea, de către compania BAE Systems, a programului de offset prevăzut prin Acordul de achiziție a fregatelor, s-a recunoscut faptul că realizările pe această linie sunt mult rămase în urmă, iar atât ministrul Teodor Meleșcanu, cât și baroana Ann Taylor de Bolton au susținut ideea că ambele părți trebuie să-și intensifice eforturile și să valorifice oportunitățile de colaborare identificate până în prezent.

Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, însoțit de o delegație militară, s-a aflat la Londra, în perioada 14-16 noiembrie, pentru o vizită oficială la invitația secretarului de stat britanic pentru Apărare, Des Browne.Biroul de Presă al Ministerului Apărării