Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru, Purtătorul de cuvânt al M.Ap.

 


Comunicat nr. 479


COMUNICAT


Cauza probabilă a accidentului de elicopter, care a avut loc la 7 noiembrie 2007, în urma căruia și-au pierdut viața cei trei membri ai echipajului, este pierderea rapidă a portanței datorită opririi instantanee, necomandate, a motoarelor în timpul zborului, în condițiile meteorologice specifice sezonului rece, cu posibilitatea apariției fenomenului de givraj (depunere a gheții pe aeronavă).

Aceasta este concluzia preliminară a comisiei de investigare care trebuia prezentată, conform reglementărilor, în termen de maximum 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Elicopterele IAR 330 PUMA din dotarea Ministerului Apărării au fost verificate din punct de vedere tehnic și s-a aprobat reluarea graduală a activității de zbor a acestora, începând cu data de 19 noiembrie 2007.

Comisia își continuă activitatea pentru identificarea cauzelor opririi necomandate a celor două motoare ale elicopterului și pentru întocmirea actului de investigare tehnică.

Echipajul elicopterului prăbușit în data de 7 noiembrie 2007 în zona localității Ungheni, județul Argeș, era format din comandorul Nicolae Bucur și locotenentul Ionel Craiu, piloți, și maistrul militar Alexandru Ticea, mecanic de bord.Biroul de Presă al Ministerului Apărării