Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 504


Ceremonial dedicat eroilor de la PlevnaUn ceremonial militar dedicat eroilor care au luptat, în urmă cu 130 de ani, la Plevna în Războiul de Independență se va desfășura luni, 10 decembrie, de la ora 11.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. Șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, și șefii categoriilor de forțe ale Armatei vor depune, cu acest prilej, coroane de flori.

În paralel, o delegație a M.Ap., condusă de contraamiralul Victor Barbu, se va deplasa la Plevna, în Bulgaria, pentru a depune o coroană de flori acolo unde militarii români și-au dat viața în luptele pentru eliberarea acestei localități.
x x x
În contextul luptei pentru cucerirea independenței, țara noastră a declarat război Imperiului Otoman la 29 aprilie 1877 (11 mai pe stil nou), iar la 9 mai (21 mai pe stil nou) Parlamentul a proclamat independența de stat a României.
În urma solicitărilor aliatului rus, armata română a trecut Dunărea, în august 1877, și a dus lupte grele la Grivița și Rahova împotriva trupelor otomane. La 28 noiembrie 1877 (10 decembrie pe stil nou) a avut loc asaltul final asupra Plevnei, unde armata română a avut o contribuție de prim ordin, iar comandantul armatei otomane, generalul Osman Pașa, s-a predat colonelului Mihail Cerchez, comandantul Diviziei a 2-a române. Căderea Plevnei a avut o influență hotărâtoare asupra desfășurării ulterioare a războiului.
Prin luptele duse de ostașii români în campania din 1877-1878, România și-a legitimat pe câmpul de luptă obținerea Independenței de Stat, iar armata română a înscris o nouă pagină de glorie în cartea de aur a istoriei neamului.Biroul de Presă al Ministerului Apărării