Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 504


Ceremonial dedicat eroilor de la PlevnaUn ceremonial militar dedicat eroilor care au luptat, n urm cu 130 de ani, la Plevna n Rzboiul de Independen se va desfura luni, 10 decembrie, de la ora 11.00, la Mormntul Ostaului Necunoscut din Parcul Carol. eful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, i efii categoriilor de fore ale Armatei vor depune, cu acest prilej, coroane de flori.

n paralel, o delegaie a M.Ap., condus de contraamiralul Victor Barbu, se va deplasa la Plevna, n Bulgaria, pentru a depune o coroan de flori acolo unde militarii romni i-au dat viaa n luptele pentru eliberarea acestei localiti.
x x x
n contextul luptei pentru cucerirea independenei, ara noastr a declarat rzboi Imperiului Otoman la 29 aprilie 1877 (11 mai pe stil nou), iar la 9 mai (21 mai pe stil nou) Parlamentul a proclamat independena de stat a Romniei.
n urma solicitrilor aliatului rus, armata romn a trecut Dunrea, n august 1877, i a dus lupte grele la Grivia i Rahova mpotriva trupelor otomane. La 28 noiembrie 1877 (10 decembrie pe stil nou) a avut loc asaltul final asupra Plevnei, unde armata romn a avut o contribuie de prim ordin, iar comandantul armatei otomane, generalul Osman Paa, s-a predat colonelului Mihail Cerchez, comandantul Diviziei a 2-a romne. Cderea Plevnei a avut o influen hotrtoare asupra desfurrii ulterioare a rzboiului.
Prin luptele duse de ostaii romni n campania din 1877-1878, Romnia i-a legitimat pe cmpul de lupt obinerea Independenei de Stat, iar armata romn a nscris o nou pagin de glorie n cartea de aur a istoriei neamului.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii